Iparművészek könyveinek bemutatója a Vigadóban

Az MMA Kiadó és az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozata tartott könyvbemutatót február 16-án a Pesti Vigadó Makovecz termében, ahol az elmúlt jó fél év iparművészeti témájú könyveit egyben vitték az érdeklődők elé. A kiadványokat Feledy Balázs művészettörténész és Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó vezetője mutatták be. A könyvbemutatón elhangzott, hogy Fekete György, az MMA korábbi elnöke, belsőépítész ötlete volt, hogy az iparművészeti tagozat tagjairól, munkásságáról könyvek készüljenek az MMA Kiadóval közösen. Ezúttal 10 kiadványt ismerhettek meg közelebbről az MMA székházába látogatók.
Az estén Ambrus Éva, Árendás József, Bakos István, Fekete György, Hager Ritta, Molnár Imre, Schrammel Imre, Szabó Marianne, Szenes István és Szunyoghy András akadémikusok kötetei kerültek bemutatásra. A tízból nyolc az MMA Kiadó gondozásában jelent meg, míg két kötet más kiadónál, az MMA támogatásával.
Mint a bevezetőben Feledy Balázs hangsúlyozta, emlékkönyvet adtak ki Hazatért címmel a tavaly elhunyt Fekete György tiszteletére, Dvorszky Hedvig és Engedi Éva szerkesztésében, gazdag képanyaggal illusztrálva. Pécsi Györgyi kiemelte, hogy a könyvben igyekeztek Fekete Györgyöt magánemberként is bemutatni az olvasók számára.
Dvorszky Hedvig művészettörténész Szenes Istvánról készült könyvét a 75 éves belsőépítész tavalyi életmű-kiállításán mutatták be, a kiadvány interjú formában készült, Keppel Márton szerkesztésében. Szenes István munkássága jól illusztrálja a magyar építészetnek, belsőépítészetnek, valamint saját generációjának a fél évszázadát – közölte Feledy Balázs.
Horváth Hilda írt kismonográfiát Molnár Imre Ferenczy Noémi-díjas iparművészről, aki idén 80 éves és ősszel kiállítása lesz a Pesti Vigadóban.
Feledy Balázs könyve Bakos István tervezőgrafikus életművét mutatja be, aki a hetvenes évek végétől a fénykép újszerű alkalmazásának lehetőségeit kutatta. Ő lett az egyik legkiválóbban fotografáló tervezőgrafikus, aki a rendszerváltozást követően folyóirat tervezésben alkotott maradandót, emellett reklámfilmeket is írt, rendezett.
Ambrus Éva keramikus iparművészről Novák Piroska állított össze monográfiát. A design- és művészetteoretikus tanulmánya szakmai alapon vázolja fel az életművet, melynek személyes vonatkozásait a művész Pályám emlékezete című önéletírása egészít ki.
Szintén kitértek a már külön is bemutatott, Magyar Képek Kiadónál megjelent új kiadványra, a Szabó Marianne iparművész, az MMA rendes tagja munkásságát összegző albumra, amelyet a közelmúltban elhunyt Kernács Gabriella művészettörténész, az MMA néhai, volt tiszteletbeli tagja írt. Az album Szelényi Károly kitűnő műtárgyfotói segítségével mutatja be Szabó Marianne közel hat évtized alatt készült textilmunkáit, falképeit, grafikáit, papírmasé plasztikáit.
2021-ben jelent meg egy gazdagon illusztrált, közel kétszázötven képet tartalmazó életműalbum Kernács Gabriella tanulmányával Schrammel Imre iparművészről, a nemzet művészéről. A könyv mélységeiben tárja fel egy páratlanul sokszínű munkásság alkotói és emberi rétegeit.
Wehner Tibor szerkesztésével adtak ki albumot Hager Ritta textiltervező, akadémikus munkásságáról. A nemzet művésze falikárpitjain, szőnyegjein és minitextiljein spirituális és szakrális témákat dolgoz fel meleg színekkel (barna, rozsdabarna, vajszín, mélybordó, arany), a fényhatások hangsúlyozásával, változatos anyagokból és egyéni szövési technikákkal. Magyarországon és külföldön is kapott állami és egyházi megrendeléseket középületek, templomok enteriőrjeinek díszítésére, ebben az értelemben számos köztéri alkotása is van.
Végül a most megjelent művek közül unikális Szunyoghy András Új rajziskola c. műve. A grafikusművész mindent tud a rajzolásról, és mindent meg is tud tanítani – ezt több tucat könyve is bizonyítja, amelyek közül számos nemzetközi siker lett. A szerző az Új rajziskola című kötetben foglalja össze, amit egy szakmai magabiztosságra törekvő, reménybeli képzőművésznek az ember és állatok anatómiájáról tudnia kell. A könyvből nemcsak a ló vagy a kutya, hanem több mint 60 állat (pl. flamingó, orrszarvú) rajzolása tanulható meg.

A kiadványokról bővebb ismertető itt található:
Dvorszky Hedvig, Engedi Éva (szerk.): Hazatért – Fekete György emlékére

Az MMA Kiadó honlapján a könyvek kedvezményes áron rendelhetők meg.