Frissítve! Képgalériánk a hangversenyről:
.

Ifjú versenygyőztesek adnak hangversenyt a Pesti Vigadóban

2022. június 26-án, vasárnap 17 órakor a Szent István Filharmonikusok kíséretében fiatal tehetségek mutatják be tudásukat a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának hangversenyén. A koncerten W. A. Mozart G-dúr zongoraversenyét (KV 41) Váray Domonkos, Johann Michael Haydn D-dúr fuvolaversenyét Bessenyői Eszter, Hummel Esz-dúr trombitaversenyét Turai Gergő, Sarasate Zigeunerweisen című művét Rinkó Krisztián csellón adja elő. A fiatal tehetségek számos hazai díj mellett nemzetközi elismerésekkel is büszkélkedhetnek. A Szent István Filharmonikusokat Horváth Gábor, az MMA nem akadémikus köztestületi tagja vezényli, a műsorvezető Becze Szilvia lesz.
A Magyar Művészeti Akadémia minden szinten elkötelezett a művészeti és a művészettel nevelés elősegítésében, ugyanígy a zenei utánpótlás felkarolásában, a tehetséggondozás támogatásában, ezért a tavalyi évhez hasonlóan – most már egyértelműen hagyományteremtő szándékkal – ad helyet újra a Vigadó dísztermében versenygyőztes fiatal zenészek bemutatkozásának, amelyen a közönség a jövő koncerttermeinek lehetséges csillagait ismerheti meg. A hangverseny belépődíjmentes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a Pesti Vigadó honlapján, a vigado.hu oldalon, itt lehet.

SZENT ISTVÁN FILHARMONIKUSOK
A Zuglói Filharmónia 2020 decemberétől új névvel szerepel a hazai koncertéletben: Szent István Filharmonikusok. Fenntartója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. A 66 éves múltra visszatekintő szimfonikus zenekart Záborszky József alapította, majd fia, Záborszky Kálmán vette át az együttes művészeti vezetését. Értékteremtő és ifjúságnevelő munkájuknak elismeréseként 2000-ben Magyar Örökség-díjat kaptak, 2011 és 2017 között pedig folyamatosan elnyerték a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet.

RINKÓ KRISZTIÁN
A budapesti születésű fiatalember zenész családból származik, ami meghatározó volt pályaválasztása szempontjából. A cselló óvodás kora óta élete része, e sorok írásakor a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium tanulója. A zeneakadémiai felvételire készül, ami út lehet az elismert, sikeres zenésszé váláshoz.
Versenyeredményei:
  • 2011. V. Budapesti Banda Ede Csellóverseny – kvartett kategória 2. díj
  • 2013. XII. Alba Regia Országos Kamarazenei verseny – 1. díj
  • 2017. XV. Országos Friss Antal Gordonkaverseny – 2. díj
  • 2020. Danubia Talents ONLINE International Competition – 2. díj
  • 2021. IX. David Popper Nemzetközi Csellóverseny – „A legvirtuózabb versenyző" különdíj
  • Kurzusok: Banda Pál, Déri György, Fenyő László, Rafael Rosenfeld, Onczay Csaba

VÁRAY DOMONKOS
Kisgyermekként magától kezdett zongorázni és apró darabokat komponálni a csellista édesapa és zongoratanárnő édesanya sarja.
A 2011 augusztusában született fiúcska ekkor mindösszesen hároméves volt. Érdeklődése a jazz műfajára is kiterjed, egészen korán megjelentek improvizációiban jazzes elemek. 2018 decemberében a Zeneakadémia Nagytermének színpadán improvizációs bemutatón vehetett részt Oláh Dezső Prima Junior díjas dzsessz-zongorista meghívására.
Versenyeredményei:
  • 2019. Eger – Zenevarázs négykezes zongoraverseny, ahol saját szerzeményt is játszott – Nívódíj
  • 2019. Biatorbágy – V. Papp Lajos Zongoraverseny – 1. hely, és különdíjként meghívás egy márványtermi koncertre
  • 2019. Zeneakadémia Nagyterem – Szokolay InspirArt zeneszerzés verseny – 1. díj
  • 2020. Törökszentmiklós – VII. Nemzetközi Zongoraverseny – kiemelt 1. díj
  • 2021. Szentendre – Orbán György Nemzetközi Zongoraverseny – kiemelt 1. díj

TURAI GERGŐ ATTILA
A most 18 éves fiatalember hat esztendősen kezd trombitálni a Szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskolában Kresz Richárd növendékeként, aki felfedezte a benne rejlő szorgalmat, valamint tehetséget és aki rendkívüli motiváló erejével gyakorlásra ösztönözte. „A teljesség igénye nélkül kiemelve, sikerült két alkalommal is első helyezést elérnem az országos középiskolai trombitaversenyen, második díjat szerezni a Brnóban megrendezett nemzetközi trombitaversenyen és idén sikerült megnyernem a próbajátékot a Svájcban megrendezésre kerülő nagyhírű Verbier Fesztivál ifjúsági zenekarába (VFJO), ahova minden évben az egész világból érkeznek fiatal zenészek. Tavaly nyáron ismerkedtem meg Tarkövi Gábor professzor úrral egy mesterkurzus keretében. Azóta is járok hozzá trombitaórákra, amik során rengeteget tanulok tőle, és javasolta, hogy felvételizzek az osztályába a Berlini Művészeti Egyetemre (UDK)."

BESSENYŐI ESZTER
Ha egy fiatal fuvolista művészpalánta kézzel készített ezüst fuvolafejet kap különdíj gyanánt, vagy 16 esztendősen egy versenyeredménye kapcsán külföldi kurzusra hívják koncertfellépéssel, vagy Emmanuel Pahud negyedmagával kurzust tart neki, akkor játéka, művészi ambíciója valószínűleg érdemes a figyelemre a jelenben és a jövőben egyaránt.
Helyi és országos versenyek állandó résztvevője a teljesség igénye nélkül:
  • XII. Országos Fuvolaverseny Elek Tihamér Emlékére;
  • Fiatal Tehetségek Koncertje, Budapesti Fuvola Akadémia – Kersten McCall-kurzus;
  • Emmanuel Pahud-kurzus;
  • Flute Days; Morus-Fijałkowska-kurzus, Frankfurt am Main;
  • XIII. Országos Kodáy Zoltán Szolfézs- és Népdaléneklési Verseny Budapesti Területi Válogató;
  • IX. Országos Jeney Zoltán Fuvolaverseny / Budapest, Kaposvár
2022. június 16.  |  hangverseny pesti vigadó ifjú versenygyőztesek