Húsz helyszínen zajlik idén a Héttorony Fesztivál

November 20. – Emlékezés Makovecz Imrére

Idén Visegrádról indul és Erdélyen, Kárpátalján, Szlovénián, valamint Szlovákián át Révkomáromnál ér vissza Magyarországra a Makovecz Imre munkássága előtt tisztelgő Héttorony Fesztivál, amely 2014. november 4. és 22. között húsz helyszínen zajlik.

A Kiss Ferenc népzenész által megálmodott fesztiválon a koncerteken kívül Makovecz Imre szellemiségét idéző, életművét és annak hatásait bemutató kiállítások, szakmai beszélgetések és gyerekprogramok várják a közönséget - olvasható a szervezők közleményében.

A fesztivál megnyitóját Visegrádon az Erdei Művelődés Házában rendezik, ahol a Visegrádi táborok régen és ma című kiállítást is megtekinthetik az érdeklődők. Ezen felül további építészeti témájú tárlatok nyílnak Makón, Csíkszeredán, Kolozsváron, Nagyváradon, Tiszapéterfalván, Kakasdon, Százhalombattán, Lendván és Révkomáromban is, többhöz kapcsolódva pedig szakmai kerekasztal-beszélgetéseket és filmvetítéseket is tartanak.

A programokat kísérő zenei programokon olyan művészek és együttesek lépnek fel, mint Szvorák Katalin, Palya Bea, Lajkó Félix és Mohammad Reza Mortazavi, Berecz András és Berecz István, az Etnofon, a Söndörgő, a Góbé, a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam.

A gálaestet idén is Makovecz Imre születésnapján, november 20-án tartják Budapesten, az újbudai Szent Imre-templomban. Ezen a napon hagyomány Makovecz Imre emléktáblájának megkoszorúzása is a Villányi út 8. szám alatt. Idén Sáros László DLA, a MÉSZ elnöke, építész, fotóművész emlékezik Makovecz Imrére, Berecz András pedig énekkel kíséri az este 6 órakor kezdődő megemlékezést.

Makovecz Imre Magyar Pavilonja a Sevillai Expón 1992-ben épült fel. Tíz évvel később ennek az épületnek az üzenete inspirálta a szervezőket arra, hogy megrendezzék az első Héttorony Fesztivált, hogy a zene és építészet kapcsolatára ráirányítsák a figyelmet.

A részletes program és egyéb információk a fesztivál honlapján olvashatók.

2014. október 28.  |  makovecz imre fesztivál