Forrás: alkotomuveszet.hu

Hatvanhetedik Vásárhelyi Őszi Tárlat

Rendhagyó módon november 22-én nyílt volna meg az idei tárlat, amelyet első alkalommal 1954-ben szerveztek meg, és ami mára Magyarország legjelentősebb kortárs képzőművészeti seregszemléjévé vált. A kiállítást a járványügyi korlátozások feloldása után láthatja majd a közönség a hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria földszinti tereiben, a tárlat díjazottait viszont kihirdették. A MANK Hódmezővásárhelyi Művésztelepén alkotó Kotormán Norbert szobrászművész kapja idén a Tornyai-plakettet, a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját. Hódmezővásárhely és a Magyar Művészeti Akadémia Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíját Kotomán Ábel szobrászművész érdemelte ki. Az MMA Képzőművészeti Tagozatának 750 ezer forintos díját Sulyok Gabriella grafikusművész veheti majd át.
Korábban csaknem háromszázötven művész regisztrált és adott be 734 művet, és amelyen végül 154 művész 214 alkotása szerepel. A zsűrizés Hódmezővásárhelyen és a Műcsarnokban zajlott le. A zsűri tagja volt többek között Gaál József képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja is. A tárlat anyagát a muzeális intézményekre vonatkozó járványügyi korlátozások feloldását követően láthatja majd ingyenesen a közönség, a tervek szerint március 28-ig. A díjátadó ünnepséget is egy későbbi időpontban tartják, az elismerésekről azonban már a tárlat anyagának összeállítása során döntött a zsűri. A zsűri tagjai voltak: dr. Pogány Gábor művészettörténész, a Vásárhelyi Őszi Tárlatok címzetes főkurátora, a zsűri elnöke; dr. Fehér Dávid művészettörténész; Gaál József Munkácsy-díjas és Tornyai-plakettes képzőművész, az MMA rendes tagja, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense; Gálhidy Péter Munkácsy-díjas szobrászművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem művésztanára; Képiró Ágnes művészettörténész, a tárlat társkurátora; dr. habil. Miklós Péter múzeumigazgató, címzetes egyetemi tanár és Szabó Klára Petra, Tornyai-plakettes képzőművész.
A 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet a Hódmezővásárhelyen élő és alkotó Kotormán Norbert szobrászművész nyerte el, aki több mint negyedszázada rendszeres kiállítója a tárlatoknak, ahol rendszeresen díjazták is munkásságát. Képiró Ágnes kurátor szerint Kotormán Norbertnek a tárlaton szereplő Bögöly című munkája egy „nagyon kortárs" plasztika. A fehér laminált akrilból készült, különlegesen kidolgozott, méretarányos ló ugyanis csupán a posztamense az állat ágyékán parazitaként megbúvó „csípős légynek" – erre utal a mű alcíme is: Parazita posztamentum. Az alkotás további egyediségét az adja, hogy a statikailag tökéletesen álló munka egy pontján a falhoz támaszkodik, így mélydomborműként is értelmezhető. A kiállítás életműdíját a tárlatok hű és kimagasló kvalitású alkotójának, Tenk László festőművésznek, az MMA köztestületi tagjának ítélte oda a zsűri. A Galyasi Miklós-díjat Ágnes von Uray festőművész kapja. A Fiatal Festők Nívódíját Szabó Franciska festőművész érdemelte ki.
Endre Béla mesterdíjában a vásárhelyi tárlaton először kiállító, a hazai képzőművészeti élet meghatározó egyénisége, Bukta Imre képzőművész, az MMA rendes tagja részesül. Szurcsik József grafikus- és festőművészt, az MMA rendes tagját, az Emberi Erőforrások Minisztériuma díjával ismerték el. A hazai grafika doyenje, Gyulai Líviusz, az MMA rendes tagja, a nemzet művésze a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat elismerésében részesül.
A Vásárhelyi Őszi Tárlat az országban egyedülálló módon, több mint hat évtizede minden esztendőben megrendezésre kerülő kiállítás. Egyediségét töretlen hagyománya, folyamatossága, magas szakmai színvonala, valamint az adja, hogy valamennyi képzőművészeti ág képviselteti magát az 1954 óta, minden év október első vasárnapján nyíló tárlaton. Sehol máshol nincs rá példa az országban – de Európában is csupán néhány helyen –, hogy immár hatvanhetedik esztendeje folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét.
A Vásárhelyi Őszi Tárlat kezdeményezői Galyasi Miklós múzeumigazgató, Kurucz D. István és Almási Gyula Béla festőművészek, valamint Szabó Iván szobrászművész voltak. Céljuk egy karakteres, egyedi kiállítás megrendezése volt, ezért olyan művészeket hívtak meg az első tárlatra, akik valamilyen módon kötődtek Hódmezővásárhely városához. Az első Őszi Tárlat 1954. október 8-án nyílt meg a Tornyai János Múzeumban. Valószínűleg az „alapító atyák" sem remélték, hogy olyan jelentős, fél évszázadon átívelő művészeti fórumot hoznak létre, mely a város legmeghatározóbb és legjelentősebb kulturális rendezvényévé válik.
A jelenlegi pandémiás veszélyhelyzetben a kiállítás november 22-i ünnepélyes megnyitása ugyan elmaradt, a díjak átadására – a szervezők jelenlegi ismeretei és szándéka szerint – még 2020. évben sor kerül.
A kiállítás tervezett megnyitására megjelent egy 148 oldalas, kétnyelvű katalógus, amely azonban csak azután vásárolható meg, ha a tárlat már látogathatóvá vált. Ennek előszavában Nátyi Róbert művészettörténész úgy fogalmaz: az ez évi műegyüttes karakterében eltér a néhány évvel ezelőttiektől. Fokozatosan átalakul a kiállítások alkotóközössége is. Az évente megújuló hajtásokat hozó Vásárhelyi Őszi Tárlat idén is érdekfeszítő látlelet jelenkori képzőművészeti törekvéseinkről, ahol a kultúrakedvelő város jóvoltából esztendőszám adnak találkát képzőművészeink a feltörekvő fiataloktól a középgeneráció elismert, tekintélyes szereplőin és a szakma „kanonizált" nagyságain át.