Gróf Andrássy Gyula portréja a Nemzeti Múzeumban

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 2014. május 5-én a Magyar Nemzeti Múzeum Szent István rendi kiállításán megtekintette a Magyar Művészeti Akadémia által 2012-ben Magyarország számára visszavásárolt Székely Bertalan festményt (id. Gróf Andrássy Gyula miniszterelnök portréja) is.
A sikeres "műtárgymentés" történetéről dr. Csorba László Főigazgató személyesen tájékoztatta a rangos vendéget, aki megelégedését és őszinte jókívánságait fejezte ki az MMA döntésével kapcsolatban. Az eseményen részt vett Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára.

Szent István lovagjai  

A legrangosabb magyar kitüntetés 250 éve

A Magyar Nemzeti Múzeumban nyílt új tárlat a Szent István Rendet mutatja be mintegy négyszáz műtárgy, többek között rendjelek, dokumentumok és díszöltözék segítségével. A Mária Terézia által 1764-ben alapított Rend kizárólag a kiváló polgári érdemek jutalmazására hivatott, az államnak tett szolgálatokért adományozták, és magyar jellegét a Habsburg Birodalmon belül mindvégig igyekeztek fenntartani. A háromfokozatú kitüntetés legmagasabb szintű jelvényét, a nagykeresztet számos külföldi államfő is megkapta, és az uralkodók közötti reprezentáció eszközéül is szolgált. A középkereszt rendszerint a magasabb beosztású személyek jutalmazására, míg a kiskeresztet a saját területükön kiváló érdemeket szerző polgárok elismerésére ítélték oda.
A Magyar Nemzeti Múzeum József nádor termeiben közel 400 műtárgy látható a Nemzeti Múzeum, a legrangosabb külföldi gyűjtemények, valamint magángyűjtők darabjaiból, melyek megelevenítik a Rend életét, jelvényeit, díszöltözékeit, valamennyi nagymester díszruhás képét – a Rend megalapításától egészen napjainkig.
A kiállítás megismerteti a hétköznapokban elfeledett Rendet, mely a magyar történelem során kétszer is megszűnt, de felélesztése, hagyományai ápolása ma sem veszített fontosságából. A kiállítás kurátorai: Pallos Lajos, Gödölle Mátyás.
2014. május 7.