LÁTOGATHATÓ: 2013. 02 . 22-ig nyitvatartási időben (K-P 16:00-18:00 h), vagy bejelentkezéssel.

CASATI ART CORNER GALÉRIA
H-1061 Budapest, Paulay Ede utca 31.
tel.: + 36 30 339 84 7
e-mail: info@casaticorner.com

Gondolatok papíron

Gondolatok a papíron címmel olyan kiállítás-sorozatot indítunk útjára, melyben olyan művészeket mutatnánk be, akiket a szakma és a közönség is elsősorban a "komolyabb" formátumú munkákról ismer, mint például: festmények, szobrok, fajsúlyos anyagú alkotások.

Egy valamiről azonban nem feledkezhetünk meg. A művész legjobb barátja a papír. A papír mely mindent elbír, legyen szó akár az első gondolatról, egy kísérletről, akár technikai, akár elméleti értelemben. A papír alapú munkák megelőzik, sok esetben végigkísérik a teljes, összetett alkotói folyamatokat. 
Tapasztalatom szerint a legtöbb ilyen előtanulmány, munkaközi vázlat, modell, skicc sok esetben olyan magas esztétikai minőséget és mély tartalmat is magában hordoz, mely ilyen formán az életmű szerves részét alkotja. Ezek a rajzos „naplójegyzetek", papír alapú lenyomatok segítenek hozzá egy alkotót a végső mű letisztázásához, kiérleléséhez, ahhoz, hogy aztán egy nagyobb volumenű művet komplex egészként érzékelhessünk. A művészettörténet bebizonyította, hogy sok esetben egy ilyen papírra vetett gondolatból korszakalkotó főművek születnek és aztán, milyen izgalmas látni a keletkezés folyamatának fázisait. A papír alapú munkák sokszor intenzívebben jelenítenek meg olyan részleteket, melyek aztán a kész alkotáson az egész részeiként már kevésbé dominálnak, de külön megmutatva újabb rétegekkel gazdagíthatja a komplex mű értelmezését, esztétikai minőségét.

Sok olyan izgalmas elemet rejtenek ezek a zömmel papír alapú munkák, munkaközi kisplasztikák, gipsz-elemek, faragványok, melyek egy-egy részletre, technikai fogásra, gondolatra, pillanatnyi érzésre koncentrálnak, és melyek később a nagy műben integrálódnak, de akár önálló műalkotásként is megállják a helyüket teljes esztétikai élményt nyújtva. Nem is szólva arról, hogy túl az alkotáson, magára az alkotás folyamatára, annak papír alapú lenyomatára is különös hangsúly kerülne, azt helyezve a kiállítás középpontjába.

Gondolatok a papíron kiállítás-sorozat első anyaga a Térstruktúrák alcímet kapta.

A kiállító művészek: Bernát András festőművész és Farkas Ádám szobrászművész.

Mindkét művész életművük jelentős hányadát a térstruktúrák tanulmányozásának, bonyolult és izgalmas dimenziók, vagy akár dimenziókon túli érzések, impulzusok megjelenítésének szentelték. Míg Bernát András a festményein az energikus térstruktúrákat a színek és fények varázslatos játékának segítségével tölti meg emocionális tartalommal, addig Farkas Ádám a különböző anyagok (bronz, márvány, mészkő ) felhasználásával és azok végtelen variációjú felületi megmunkálásával fejti fel a lenyűgöző, vizualitáson túli élményrétegeket. Farkas Ádám festői plasztikái ilyen formában rokonai Bernát András plasztikus festményeinek. Túl a primer olvasatokon, mindkét művész alkotásaiban mély tartalmak, feszes kompozíciók, szenzualitás és a szinte teljesen szabad, korlátlan asszociáció lehetősége is benne rejlik.

Bernát András legújabb alkotásaiból állítunk ki, a kiállítás koncepciójának megfelelő, kisebb válogatást. Papír alapú rajzokkal, olaj-tanulmányokkal egészítjük ki egyik legújabb grandiózus festményét.

Farkas Ádámtól az elmúlt évek munkáiból válogattunk, egy témában és anyaghasználatban is változatos összeállítást. A kisebb szobrokat , munkaközi modelleket rajzokkal, papír alapú előzmény-munkákkal egészítettük ki.

KIÁLLÍTÓ MŰVÉSZEK :

BERNÁT András (1957), Munkácsy-díjas festőművész
FARKAS Ádám (1944), Munkácsy- és Príma-díjas, érdemes szobrászművész

KURÁTOR: Bársony István építész

MEGNYÍLT: 2013. január 29. kedd este 18:00h

Beszédet tartott: Hajdu István, a Balkon főszerkesztője, műkritikus

2013. január 29.  |  kiállítás farkas ádám bernát andrás