2017. december 18-ig, hétfőként 18.00
Premier Kultcafé (1085 Budapest, Baross u. 1.)

A legjobb magyar dokumentumfilmek az MMA filmklubjában

2017. szeptembertől folytatódik a Magyar Művészeti Akadémia 100 magyar dokumentumfilm (1936–2013) sorozata a Premier Kultcaféban (az egykori Vörösmarty moziban), ahol az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata által – a magyar dokumentumfilm történetének kiemelkedő alkotásaiból – összeállított válogatást vetítenek három tematikus blokkban: Költészet és valóságMűvészet és hatalom; „Szép új világ".
A filmklubszerű vetítések szeptember 4-től december 18-ig, hétfőnként este 18.00 órakor kezdődnek a Premier Kultcafé mozitermében (1085 Budapest, Baross utca 1.). Az előadást minden alkalommal beszélgetés követi egy-egy meghívott alkotó vagy szakértő részvételével. A sorozat házigazdái: Kelecsényi László és Szekfű András filmtörténészek.  
 
100 magyar dokumentumfilm (1936—2013)
Az 53 magyar film című filmklub-program sikere után a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata javasolt egy újabb film-válogatást, ezúttal a magyar dokumentumfilm történetéből. Filmesztéták és filmtörténészek véleményére alapozva megszületett egy 100 címet tartalmazó lista, amelyik a magyar dokumentarizmus kiemelkedő műveit gyűjti össze. Az összeállítás természetesen nem törekedhetett a magyar dokumentumfilm történetének átfogó ismertetésére, ez meghaladja egy filmklub kereteit. A kilencven dokumentumfilmből és tíz dokumentum-játékfilmből álló sorozat bemutatja a magyar dokumentumfilm progresszív irányzatait és olyan egyéni teljesítményeit, melyek a dokumentumfilmes forma lehetőségeit tágították, vagy épp tematikailag hoztak újat. A válogatásba került alkotások úttörő művek, rendezőik nyitottságát, társadalmi problémák iránti érzékenységét, sok esetben bátorságát dicsérik.
 
A tematikus csoportokba osztott filmek vetítése 2014-ben indult el és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.
Az első tíz blokkot az Uránia Nemzeti Filmszínház mutatta be. Egy kényszerű technikai szünet után 2017 őszén a Premier Kultcaféban folytatódik a sorozat az utolsó három blokk vetítésével.
A XI. összeállítás a Költészet és valóság címen került a programba. Az ide sorolt filmek mindegyike lírai ihletésű.
A XII. blokkba került alkotások filmjei (Művészet és hatalom) főleg a pártállam négy évtizedével foglalkoznak.
A befejező, XIII. sorozat („Szép új világ") a rendszerváltozás időszakában mutat be sorsokat, hogy mit tud tenni a történelmi méretű válság fogaskerekei közé került egyes ember?

A Költészet és valóság blokk első estjén George Höllering elfelejtett, Hortobágy című, 1936-os dokumentumfilmje és Szőts István Kövek, várak, emberek című munkája lesz látható, majd Gyöngyössy Imre, Sára Sándor, Zolnay Pál, Bódy Gábor, Gaál István, Vadász János, Huszárik Zoltán, Gyarmathy Lívia, Szirtes András, Tóth János, Jancsó Miklós és Grunwalsky Ferenc filmjeit vetítik.
A sorozat nyomán a Magyar Művészeti Akadémia 2018-ban kötet megjelentetését is tervezi, mely a magyar dokumentumfilm gazdag történetét fogja bemutatni, elemezni.


◄ A műsorfüzet a részletes programmal és a filmek ismertetőjével a képre kattintva letölthető.

2017. augusztus 25.  |  dokumentumfilm filmklub