Fehérlófia a felhők felett

JANKOVICS MARCELL EMLÉKFALA AZ NKA ÉPÜLETÉN

„Ki ne szeretne Fehérlófia lenni, minden próbatételt legyűrni?" – tette fel a kérdést legendás alkotása kapcsán egy rádióinterjúban Jankovics Marcell. „A film üzenete, hogy ez még nem elég: akarni is kell, hogy Fehérlófiaként éljünk!" – egészítette ki ars poeticának is beillő animációs rendezésének alapgondolatát a Magyar Művészeti Akadémia néhai alelnöke, tiszteletbeli elnöke.
Jankovics Marcell két ízben töltötte be a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöki posztját: 1998-2002 és 2010-2011 között.  Halála második évfordulójának közeledtével ezért az általa megalkotott Fehérlófia filmhős több, mint két emelet magasságú falfestményével állított emléket az idén 30 éves NKA a Nemzet Művésze munkásságának. Az avató ünnepségen az MMA-t dr. Richly Gábor főtitkár képviselte és köszöntötte az alkotmányos köztestület nevében Rubovszky Évát, Jankovics Marcell özvegyét.

Szentmártoni János
 
A rendezvényen Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára, az MMA rendes tagja kifejtette: Jankovics Marcell nemcsak reneszánsz ember volt, hanem még annál is több, egy önálló galaxis. Az idő múltával e naprendszer egyre több szegletét fogjuk magunknak felfedezni. A két éve elhunyt művész egyetemes életművével örökké való koordinátákat jelölt ki nemzeti kultúránknak. Ismerte a magyar nép ősi titkait, amelynek felmutatásához rendelkezett a kutató elme állhatatos kitartásával és kiapadhatatlan alkotó erővel – mondta az államtitkár.

Bús Balázs

Bús Balázs, az NKA alelnöke, az MMA Felügyelő Testületének a tagja felidézte, hogy Jankovics Marcellnek szívügye volt a magyar kultúra támogatása. Az egykori elnök a nemzeti kultúrát előszeretettel hasonlította egy piramishoz, amelynek nem a teteje, hanem az alapja a legfontosabb, s amelynek a magassága elsősorban az alapterület nagyságától függ. A magyar kultúra alapjait támogató NKA létezése és erőssége ezért meghatározó a nemzeti kultúra fennmaradása szempontjából – hangsúlyozta az Alap alelnöke.
Az NKA kultúrafinanszírozási munkájából jelentős részt vállalnak az MMA által delegált bizottsági és kuratóriumi tagok.
Rubovszky Éva férjére meghatottan emlékezve értelmezte a film örök érvényű, s az emlékfalon látható mondanivalóját: Fehérlófia napszimbólumként ragyog a nagyváros felett. A város, a tizenkét fejű sárkányhoz hasonlóan, csillogó tükrökkel, szemkápráztató fényeivel csábít. E csillogásnak azonban igen nagy ára van! A mai nagyvárosi embernek számos veszéllyel, köztük a szmoggal, a környezetszennyezéssel kell megküzdenie. Fehérlófia magasan e mindennapi gondok felett jár: utat mutat mindannyiunk számára.
2023. május 22.  |  jankovics marcell emléktábla