Építs nekem hajlékot! – Magyar zsinagógák és közösségeik
Liszt Intézet Stuttgart, Magyar Kulturális Központ
2021. szeptember 20-tól 2021. október 31-ig

.
A budapesti Kazinczy utcai ortodox zsinagóga (fotó: F. Tóth Gábor / MÉM MDK)

Építs nekem hajlékot! – Magyar zsinagógák és közösségeik

2021-ben Stuttgart ad otthont a Testvériesség hete elnevezésű programsorozat számos rendezvényének, ennek apropóján a Liszt Intézet Stuttgart, Magyar Kulturális Központ felkérésére a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ kiállítást készített a gazdagon fennmaradt, az egyes történeti korszakokat jól szemléltető magyarországi zsinagógaörökségről. Az Építs nekem hajlékot! – Magyar zsinagógák és közösségeik című tárlat az épületek bemutatásával ismerteti a magyarországi zsidóság szakrális építészetét, közel egy évezred alkotásaiból válogatva mutatja be a műfaj sajátos­sá­ga­it, az építtető közösségeket és történetüket.
A tablókon szereplő illusztrációkat egynyelvű, német videófelvételek egészítik ki, melyeket QR-kódokon keresztül tölthetnek le a látogatók mobilkészülékeikre. A kiállítás tematizált formában, 17 tablón keresztül mutatja be a zsinagógaörökséget, megjelenik a középkorból a soproni és a kora-újkori mádi barokk, négyoszlopos zsinagóga, az óbudai klasszicista zsinagóga és annak rekonstrukciója, kitekintéssel a bajai zsinagógára, a pesti „zsidó háromszög"-et alkotó Dohány, Rumbach és Kazinczy utcai zsinagógák, a XIX. század kupolás épületek és Baumhorn Lipót zsinagógái, a szegedi és szabadkai, illetve a modern zsinagógák, emellett a Teleki téri lakászsinagóga is.
Az impozáns tablókon túl a kiállítás szerves részét képezik az Óbudai Zsinagóga Gyűjteményéből származó zsidó ereklyetárgyak, a tárlathoz készült, az óbudai és a Dohány utcai zsinagóga belső tereiről és azok lenyűgöző látványáról, madártávlatból fotografált rövidfilmek, melyek egy LCD képernyőn kerülnek levetítésre, továbbá részletek láthatóak a Teleki téri mesék című, 2014-ben készült filmtrilógiából, mely az utolsó józsefvárosi – Közép-Európában is egyedülálló – imaház közösségének életét mutatja be. 
A tárlathoz képekkel gazdagon illusztrált kétnyelvű, magyar–német kiadvány is készült.
A magyar zsinagógaépítészetet bemutató kiállítás kurátora dr. Oszkó Ágnes Ivett.
A tárlatot a tervek szerint – vándorkiállítás jelleggel – a jövőben több magyar intézetben is szeretnénk bemutatni.
A tárlat 2021. szeptember 20-án 19 órakor nyílik meg a Liszt Intézet, Stuttgart, Magyar Kulturális Központban (Christophstr. 7, Stuttgart).
 
A kiállításhoz készült kiadvány a megnyitót követően itt tölthető le.