Elismerések művészetpedagógusoknak

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata 2021. november 30-i ülésén ünnepélyes keretek között adta át a 2020. és a 2021. évi Művészetpedagógiai Elismerő Okleveleket, valamint egy újonnan alapított díjat. „Nemcsak mindennapos testnevelés kell, hanem mindennapos katarzis is" – idézte Freund Tamás agykutató szavait Solymosi-Tari Emőke akadémikus, az MMA Művészetelméleti Tagozatának vezetője a díjátadó kezdetén. Mint emlékeztetett rá, a művészetpedagógia, a művészettel való személyiség- és közösségfejlesztés segítése a Magyar Művészeti Akadémia fontos feladata, és Vashegyi György elnöki programjának is ez az egyik leghangsúlyosabb eleme.
A Művészetelméleti Tagozat tagjai 2016 óta minden évben kifejezik elismerésüket a művészetpedagógia legkiválóbb szakemberei iránt, akiket az akadémikusok írásbeli javaslatai alapján, szavazás útján választanak ki. A pandémia miatt a 2020. és 2021. évi díjak átadására is ez alkalommal került sor. A díjazottak többsége iskolai keretek közt végzi művészetpedagógiai munkáját – köztük vannak, akik különösen nehéz terepen, mint Solymosi Árpád és Virág Csaba zenetanárok, akik a Szimfónia Program elvei alapján számos hátrányos helyzetű gyereknek adnak kitörési lehetőséget a zene segítségével.
Idén – egy külön e célra alapított díjjal – közművelődési tevékenységet is jutalmazott a tagozat.

A 2020-as díjazottak:
Dr. Antal-Lundström Ilona, a zenepedagógia professzora, tudományos kutató, tankönyvíró, szakíró; Nyitrai Orsolya képzőművész, múzeumpedagógus; Solymosi Árpád és Virág Csaba zenetanárok, a Szimfónia program képviselői, a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai.

A 2021-es díjazottak:
Major Edit zongoratanár; Dr. Bitó János építész, professor emeritus; Hidasi Zsófia textilművész, egyetemi oktató, vizuális- és környezetkultúra tanár; Molnár Ágnes ének-zene tanár, mesteroktató; Dr. Váradi Judit zongoraművész, egyetemi docens, tudományos kutató, művészeti menedzser, koncertpedagógus; Héja Benedek zenetanár, karmester, zeneszerző; Vékás Magdolna fotóművész, tanár.

„A művészeti értékek közvetítésért – a Művészetelméleti Tagozat Elismerő Oklevele 2021" elnevezésű, idén alapított díjat Kis Pintér Imre kritikus, irodalomtörténész, szerkesztő kapta.
 
A díjazottakról a Művészetelméleti Tagozat akadémikusai: Berlász Melinda, Keserü Katalin, Solymosi-Tari Emőke, Tóth Klára, Csernyus Lőrinc, Kincses Károly, Kulin Ferenc, valamint a tagozat egyik köztestületi képviselője, Gróh Gáspár laudációja hangzott el az ünnepségen.