Elindult a FILMIO, a magyar filmek első online tárhelye

Elindult az ország első csak magyar filmeket tartalmazó online filmtára, a FILMIO (filmio.hu). A Nemzeti Filmintézet által kezdeményezett, egyelőre csak Magyarországon elérhető streamingszolgáltatás kínálatában mintegy 220 produkció, köztük 160 mozifilm szerepel. A filmtárban helyet kapó alkotások között vannak azok a magyar filmklasszikusok is, amelyek a Magyar Művészeti Akadémia finanszírozásával újulhattak meg az elmúlt években.
Új, online filmtárral bővült a Magyarországon elérhető streamingszolgáltatások kínálata. A Nemzeti Filmintézet által elindított platform, a FILMIO sokak érdeklődésére számot tartó, egyedülálló tartalommal szeretné megnyerni magának a hazai nézőket. Napjaink elvárásaihoz igazodva, a lehető legszélesebb kínálatot nyújtva teszi hozzáférhetővé a magyar filmgyártás régi és új remekműveit, klasszikusait, örök kedvenceit.
  „Kultúrtörténeti pillanatról beszélhetünk, hiszen a FILMIO-n keresztül a közel százhúsz éves magyar mozgófilm-kincs vált bárki által elérhetővé, folyamatosan bővülő kínálattal" – fogalmazta meg Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a FILMIO novemberi online indításán.
  A számítógépen, tableten és okostelefonon keresztül is, reklámok nélkül elérhető FILMIO előfizetéses rendszerben működik, viszont a szolgáltatásért fizetett díj egyben a magyar film támogatását szolgálja.
  A mintegy 220 most elérhetővé vált alkotásból több mint 160 nagyjátékfilm található, köztük a közelmúlt sikerei, így a Valami Amerika-trilógia, a Kincsem, a Liza, a rókatündér vagy az Oscar-díjas Saul fia.
  Digitálisan felújított és restaurált változatban, kiváló hang- és képminőségben tekinthető meg százhúsz régi magyar filmklasszikus, mint például a Hyppolit, a lakáj; a Mici néni két élete; A tizedes meg a többiek; A veréb is madár; A tanú; a Régi idők focija; A Pogány Madonna; a Megáll az idő; a Szamárköhögés; a Szindbád; a Veri az ördög a feleségét, az animációk közül a Macskafogó vagy a Fehérlófia.
  A Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Filmintézet közös munkával eddig már több mint harminc filmet újított fel. Természetesen ezek a filmek – például Szőts István, Fábri Zoltán, Szabó István alkotásai – is szerepelnek a kínálatban.
  Igazi érdekesség a platformon az egyik első fennmaradt magyar mozifilm, Michael Curtiz (Kertész Mihály) 1914-ben forgatott alkotása, A tolonc. A filmio.hu-n animációk, dokumentumfilmek, tévéfilmek is szerepelnek, a választék hétről hétre nő.
  Az induló csomagban tizennégy cannes-i fesztiváldíjas, nyolc Oscar-jelölt, két Oscar-díjas, továbbá két-két berlini és európai filmdíjas alkotás található. A színészek közül Törőcsik Mari látható a legtöbb filmben, húszban, és mivel a nemzet művésze most ünnepelte 85. születésnapját, az oldal szerkesztői kiemelt válogatást nyújtanak ezekből a filmekből. A FILMIO-n információk olvashatók az egyes filmek készítőiről, tartalmáról, emellett filmplakátok és számos extra, köztük standfotók, werkfilmrészletek kerülnek fel a felületre. A filmek bemutatásuk időpontja, műfajuk és más szempontok alapján is kereshetők a tárban.
  „Hiányzott már egy olyan platform a közönségnek, ahol egyben elérhető a magyar filmek java, legálisan, kiváló minőségben. A FILMIO felépítése egy évvel ezelőtt kezdődött a Nemzeti Filmintézet munkatársaival. Össze kellett hangolni az archívum, a labor, a marketing és a forgalmazási részleg munkáját, ami komplex feladat volt. Saját arculattal szerettünk volna előállni" – ismertették a létrehozók. A platform műszaki hátterét az Antenna Hungária csapata hozta létre és üzemelteti.
  Káel Csaba elmondta, hogy a filmintézet tárgyal a Színház- és Filmművészeti Egyetem teljes archívumának átvételéről.
  A FILMIO jelenleg kizárólag Magyarországon érhető el. A tervek szerint a filmek hamarosan magyar akadálymentesített és angol felirattal is nézhetők lesznek, készül az okostévé-applikáció, továbbá a V4 filmintézetei is kapcsolódni fognak saját tartalmakkal a felülethez.
  „Az a kultúrkör, amit számunkra a filmek jelentenek, nagyon fontos az életünkben és szeretnénk, ha ezzel a gyerekeink is tisztában lennének. A FILMIO egy új, speciális forgalmazási felület: miközben továbbra is fontos számunkra a mozi, manapság nagyon sok film a streamingszolgáltatásban jelenik meg. Így élik ma reneszánszukat a dokumentumfilmek és a sorozatok. A FILMIO segíthet abban, hogy vegyes forgalmazásban minél több magyar film tudjon eljutni a nézőkhöz. Lényeges, hogy a szakma számára is feltárjuk a filmtárban rejlő lehetőségeket" – jegyezte meg a kormánybiztos.
  A tervek szerint az új filmek a mozibemutatót követően a FILMIO-n lesznek először láthatók, sőt számos, kifejezetten moziforgalmazásra szánt mozgókép premierje a FILMIO-n lehet a jövőben. Az induló havi előfizetési díj 890 forint, a regisztráció januártól 1190 forintra emelkedik, jövő tavasztól előfizetés nélkül egy-egy adott filmet is ki lehet majd kölcsönözni.