Sipos László (1943–2022) • fotó: Lugosi Lugo László / MMA

Elhunyt Sipos László festőművész

Hetvenkilenc éves korában, augusztus 2-án elhunyt Sipos László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett erdélyi festőművész, grafikus, a kolozsvári iskola képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Munkáival a modern művészet legjobb hagyományainak erdélyi leképezését képviselte, alkotásait erdélyi témák avantgárd feldolgozása jellemzi. E művek ábrázolás- és kifejezésmódjukban összeurópai sajátosságok ötvözetei, a kalotaszegi és csángó népművészet ihletésével. Sipos Lászlót a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti. Temetése 2022. augusztus 8-án lesz a kolozsvári Házsongárdi temetőben.
1943. július 23-án született Kolozsvárott. 1957 és 1962 között képzőművészeti középiskolába, 1964 és 1970 között a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolába járt, ahol Földes László esztéta, és Bretter György filozófus voltak a mesterei.
1970-től a Tordai Üveggyár szakiskolájában tanított rajzot 1975-ig, majd a Tordai 6-os számú elemi iskola tanára lett (1980-ig), ezt követően tíz évig a Tordai Gyerekklub tanáraként tevékenykedett. 1990-től a kolozsvári Helikon irodalmi művészeti folyóirat grafikusaként dolgozott, majd 1992-től szabadúszó művész volt.
Sokoldalú művészként készített táblaképeket, könyvillusztrációkat és fedőlapokat – több mint 70 könyvet és kiadványt illusztrált rajzaival –, tervezett díszletet is. Számos erdélyi városban volt kiállítása, ahol műveinek egy része is megtalálható. Művészetére leginkább a hagyományos nagybányai stílus a jellemző, de gyakran kísérletezett más formai megoldásokkal is.
„A szabadság felelősségével, örömmel festek-rajzolok, illusztrálok, kerülve az egyperces művészeti ideológiákat és a pillanatnyi időszerűséget egyaránt. Művész elődeim eredményeit követendő példának tartom, megpróbálom felhasználni munkáimban a téma és a művészi mondanivaló követelményei szerint, korszerű módon" – fogalmazta meg ars poéticájában.
Alkotói munkásságát többször is díjazták. 2004-ben Szolnay Sándor-díjat, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület díját kapta, 2017-ben a kolozsvári Barabás Miklós Céh Festészeti Díjban részesült. 1999-ben Makói Művésztelep díjat, 2008-ban Makói Művésztelep különdíjat, 2003-ban Makó Város Díjat kapott. 2005-ben Hódmezővásárhely tiszteletbeli polgára címben, 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje elismerésben részesült.
Művészeti szervezetek munkájában is részt vett. Tagja volt a Romániai Képzőművészeti Szövetségnek és a Barabás Miklós Céhnek, amiben vezetőségi tagságot is vállalt. A Magyar Művészeti Akadémia társadalmi szervezetnek 2005 és 2011 között volt a tagja, 2011-től pedig az MMA rendes tagja volt.

Augusztus 14-én, vasárnap délután öt órakor mutatja be a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában a Sipos László életútjáról készült dokumentum-portréfilmet, a vetítésen a tervek szerint a festőművész is részt vett volna. A film a Magyar Művészeti Akadémia felkérésére készült, rendezője Balogh Zsolt.

2022. augusztus 5.  |  gyászhír sipos lászló