Bak Imre (1939–2022) ▪ fotó: MTI/Czimbal Gyula

Elhunyt Bak Imre festőművész, a nemzet művésze

December 23-án életének 84. évében elhunyt Bak Imre Herder-díjas festőművész, a nemzet művésze. Bak Imre az ún. Európai Iskola neoavantgárd hagyományainak megújítója, a kontinentális posztmodern festészeti gondolkodás kelet-európai iskolájának egyik megteremtője volt, nemzetközileg is számontartott művész, aki műveivel a legkeresettebb magyar kortárs alkotók közé számított, de jelentős művészetoktatói és elméleti tevékenységet is kifejtett.

Bak Imre az 1960-as évek derekán induló magyar művészgeneráció kimagasló tagja, aki példátlanul következetes, párját ritkítóan változatos, több mint fél évszázados művészeti pályát tudhatott magáénak.
Kivételes érzékenysége, szerénysége, szakmai alázatossága és következetessége nemcsak a magyar képzőművészeten hagyott mély nyomot, hanem annak nemzetközi ismertségén és piacán is, hiszen egész életében tevékenyen formálta a magyar kortárs festészet alakulását. Festményei eredendően geometrikus szerkezetűek, az 1990-es évektől már építészeti tagozatok strukturálták képei terét, ami egyszerre lett egyre perspektivikusabb és transzcendentálisabb és színesebb, derűsebb, kisugárzó hatású is. Kassák Lajos, Korniss Dezső és az Európai Iskola neoavantgárd hagyományainak folytatója volt, aki lépést tartott a nemzetközi képzőművészeti törekvésekkel.
Bak karrierjének első szakaszát döntően befolyásolta a Zuglói Kör szellemi közege, ahol generációtársaival együtt felvették a kapcsolatot az Európai Iskola és a korai magyar avantgárd szellemi száműzetésben élő alkotóival és Hamvas Bélával. Bak Imre és nemzedéke mégis az 1968-ban és 1969-ben megrendezett Iparterv kiállításokkal vált széles körben is ismertté. A 1960-as évek végén dolgozta ki saját válaszát az amerikai, angol és német hard-edge és minimalista irányzatokra, ezután évtizedeken keresztül kitartóan és töretlenül fejlesztette a festészet utáni absztrakció és a geometrikus absztrakció formanyelvét egyensúlyba hozva a tradíciókat a kortárs festészet szüntelenül változó nyelvével.
Bak Imre művei  olyan kiemelkedő külföldi közgyűjteményekben is megtalálhatóak, mint a londoni Tate Modern, a New York-i Metropolitan Museum, a stockholmi Moderna Museet, a berlini Nationalgalerie, a bécsi MUMOK, a zürichi Haus Konstruktiv, vagy a pozsonyi Nemzeti Galéria. Magyarországon fontos művei találhatók többek között a Magyar Nemzeti Galériában és a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban, illetve magángalériákban.
Bak Imre 2002-ben kapta meg a Kossuth-díjat, 2014-ben pedig a nemzet művésze lett.

2022. december 24.  |  nemzet művésze gyászhír