fotó: btf.hu

Dubrovay Faustja online

A Pécsi Balett nem mindennapi táncdrámája online is elérhető. A Müpa Home jóvoltából ma 19.30-tól a Pécsi Balett tolmácsolásában Dubrovay: Faust, az elkárhozott című balettbemutatóját nézhetjük meg a Müpa Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján és honlapján. A közvetítés a 2016. április 22-ei előadást juttatja el az érdeklődők otthonába. A Faust, az elkárhozott című balettet Dubrovay László, az MMA rendes tagja, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, érdemes művész, a nemzet művésze álmodta meg. Az előadás ősbemutatóját 2016-ban a Budapesti Tavaszi Fesztiválon csodálhatta meg a közönség, majd rá egy évre a pécsi Kodály Központ hangversenytermében is színpadra állították. A felvétel zenei aláfestésében a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekart hallhatjuk.
A Goethe remekműve ihlette előadásban Faustként Kerekes Soma Lőrinc tűnik fel a színpadon, Mefisztó szerepében Koncz Pétert láthatjuk, de játszik még többek között Molnár Zsolt, Ujvári Katalin és Vincze Brigitta is. A darab koreográfusa Vincze Balázs Harangozó-, Imre Zoltán- és Seregi-díjas balettművész, dramaturgja Molnár Zsuzsa és Uhrik Dóra Kossuth- és Liszt-díjas táncművész és balettpedagógus. „Öreg korában ki ne gondolna arra, milyen lenne az összegyűjtött tapasztalatok, ismeretek birtokában megfiatalodni, még egyszer élvezni a fiatalság minden vonzerejét, végigélni az új élet által kínált sokféle szépséget, gazdagságot? Goethe Faustja ezért a célért szövetségre lép az ördöggel, halála után testét a pokoli erők rendelkezésére bocsátja. De egy tisztességes, becsületes, példamutató élet után az elkárhozás megtörténhet? Győzhetnek a gonosz erők? Erre a kérdésre válaszol a táncdráma" – olvashatóak Dubrovay László gondolatai az előadásról a Pécsi Balett honlapján.

A Müpa virtuális hangverseny- és előadóterme itt nyílik. Az előadás megtekinthető az intézmény honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.
2020. április 29.  |  dubrovay lászló faust balettelőadás táncdráma