Díszvacsora a nemzet művészeinek tiszteletére – 2022. május 5., Pesti Vigadó

Díszvacsora a nemzet művészei tiszteletére

2022. május 5-én a Pesti Vigadóban díszvacsorát adott a 2020. és 2021. évben Nemzet Művésze díjjal kitüntetett kiválóságok tiszteletére a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Vashegyi György. A díszvacsorán az új és korábbi díjazottak mellett részt vett Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Kiss János, az MMA alelnöke, Richly Gábor, az MMA főtitkára és Ferencz István akadémikus, nemzet művésze, a Nemzet Művésze díj Bizottság elnöke.
Az ünnepi eseményen az est házigazdája, Vashegyi György köszöntötte a vendégeket, majd emlékeztetett, hogy a Nemzet Művésze díjat az Országgyűlés 2013-ban alapította meg a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére, és az első díjátadást 2014-ben tarthatták, szintén az MMA székháza, a Pesti Vigadó dísztermében. A kitüntetést a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából ítélik oda és hagyományosan a Magyar Művészeti Akadémia november 5-ei "születésnapja" alaklamából adja át az MMA elnöke. A legutóbbi díjátadó 2021 novemberében volt, ahol két év díjazottait ünnepelték, ezért most őket köszöntik.
Vashegyi György örömmel üdvözölte a jelenlévő nemzet művészeit, és hálával emlékezett meg azokról a nagyszerű díjazottakról, akiktől az elmúlt években kellett elbúcsúzni. Külön is nevesítette az Akadémia néhai tiszteletbeli elnökét, Jankovics Marcellt, aki csaknem pontosan egy évvel ezelőtt, valamint Hildebrand Istvánt, aki csak néhány hete hunyt el. Hálás köszönetét fejezte ki továbbá annak a 17 nagy formátumú Kossuth-díjas előadónak, alkotónak, akik életművükkel méltónak bizonyultak rá, hogy 2020-ban és 2021-ben csatlakozzanak a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett kiválóságokhoz. Mint fogalmazott, „a díjazottakból a művészeti élet legrangosabb, a társadalom széles körében megbecsült társasága alakult ki." A Magyar Művészeti Akadémia vezetősége és tagsága nevében gratulált az elismeréshez.
Az est fényét a MÁV Szimfonikus Zenekar vonósnégyes játéka emelte.
2022. május 6.  |  vashegyi györgy díszvacsora nemzet művésze díj