A forgatás egyik pillanata (fotó: Teknős Miklós)

Déryné ifjasszony

Déryné Széppataki Róza korának legnagyobb magyar színésznője, a magyar nyelvű színjátszás úttörője volt. Halálának 150. évfordulója alkalmából készített tévéjátékot a Déryné Program. Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című drámájának színpadi és mozgóképes változatát is az MMA tagja, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Vidnyánszky Attila rendezte, a producer a Déryné Program igazgatója, Kis Domonkos Márk.
Néhány napja az Uránia Nemzeti Filmszínház adott otthont a Déryné ifjasszony című előadásból készült tévéjáték premierjének, amit sajtótájékoztató előzött meg, rendkívüli bejelentéssel.
A Déryné Program egyik alappilléreként megalakult Déryné Társulat 2020 szeptemberében mutatta be Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című drámáját, amely a vándorszínészet hőskorát, a magyar nyelvű színjátszás születésének világát mutatja be.
A darabból készült tévéjátékot tavaly áprilisban kezdték el forgatni a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán és a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben, a Déryné Társulat színészeivel.
A tévéjátékban a színpadi adaptációhoz hasonlóan a főszerepet Tarpai Viktória alakítja, partnerei Janka Barnabás, Szemerédi Bernadett, Széplaky Géza, Fabók Mariann, Horváth Márk, Dánielfy Gergő, Vas Judit Gigi, Havasi Péter, Turi Bálint, Losonczi Kata, Dányi Krisztián, Ivaskovics Viktor, Habodász István, Kárpáti Barnabás és Gulyás Gabriella. A színházi előadás és a tévéjáték díszleteit Csiki Csaba tervezte, a jelmezeket pedig Kiss Zsuzsanna készítette.


Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a Déryné ifjasszony rendezőjeként elmondta, hogy Herczeg Ferenc darabját a Déryné program keretében vitte színre.
Felidézte, a koronavírus-járvány okozta kényszerű leállást arra használták ki, hogy megfilmesítésre alkalmas munkákat kerestek, így esett a választás a Déryné ifjasszonyra.
A film célja az volt, hogy ezt az előadást minél pontosabban rögzítse, "a lelkét meg tudja fogni", ám kicsit játszanak is a történettel, amíg végül "a film szétfeszíti a színház kereteit" – közölte az alkotó.
A tévéjáték producere kitért arra is, hogy a film egyfajta "megkoronázása" annak a hihetetlen munkának, amelyet a Déryné program résztvevői végeznek: a program idén csaknem 900 előadást valósít meg, ami összesen 400-500 ezer kilométer utazást jelent.
A filmet havonta legalább két alkalommal vetítik majd vidéki helyszíneken, közönségtalálkozókkal egybekötve – közölte.
Tarpai Viktória, a címszereplő – akit korábban A sátán fattyá-ban is megismerhettünk – felidézte, hogy a forgatás különlegesen intenzív élményt jelentett, szeretnének azonban méltó emléket állítani a filmmel azoknak az egykori kollégáknak, akik kitaposták az utat a mai színművészek előtt.
Kárpát-medencei hatókörűvé válik a Déryné színházi program
A Déryné program azokat a térségeket is minőségi színházi élményekkel gazdagítja, amelyekben a kultúrához való hozzáférés kevésbé biztosított. A program 2023-tól Kárpát-medencei hatókörűvé válik: a Ferenczy István-alprogram Erdélyt és Kárpátalját célozza majd, a Kaszás Attila-alprogram a Felvidék és Ausztria településeit fedi le, míg a Soltis Lajos-alprogram a Délvidék, Horvátország és a Muraköz régióiba juttatja el a színházi élményeket.
A tévéfilmet hamarosan a köztelevízióban is láthatják majd a nézők.
 
2022. szeptember 29.  |  vidnyánszky attila déryné ifjasszony tarpai viktória