Modernista luxusvilla Budapest szívében

Megnyitja kapuit az Építészeti Múzeum új kiállítóhelye Pest egyetlen látogatható modern villájában

Stílusosan a múzeumok világnapján, május 18-án költözik be első kiállítóhelyére a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK), a helyszín pedig nem más, mint a budapesti Walter Rózsi-villa. Az 1936-ban épült, modern stílusú luxusvilla a Magyar Művészeti Akadémia beruházásában újult meg a fenntartásában működő Múzeum számára.
A mai formájában 2017-ben létrehozott MÉM MDK első önálló kiállítóhelye nem csak az intézmény számára különlegesség: Magyarországon eddig nem volt ugyanis olyan, nyilvánosan látogatható épület, amely reprezentálta volna a két világháború közötti modernizmus közkedvelt időszakát. A Walter Rózsi-villa mostantól építészeti kiállításokkal, rendezvényekkel, beszélgetésekkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja az érdeklődőket a VII. kerületi Bajza utca 10. alatt.
 
A villa 1936-ban Walter Rózsi operaénekes és családja számára épült Fischer József építész és Pécsi Eszter statikus mérnök tervei alapján. 1949-ben államosították, majd a következő hatvan évben a Belügyminisztérium kórháza használta. Felújítása és kiállítóhellyé alakítása a Magyar Művészeti Akadémia finanszírozásában 2020–2022 között Kokas László építész tervei alapján valósult meg.
 
Modern nők modern villában: a mérnöknő és a díva
A két világháború közötti időszakban nemcsak az építészetet járta át a modernizáció, de a technológia fejlődésével hatással volt az emberek mindennapjaira is. Egy modern polgári életet élő nőnek már nem minden idejét kötötte le a ház körüli munka. Ebben a korszakban tanult Pécsi Eszter, az első magyar mérnöknő Berlinben, tanulmányait pedig a Műegyetemen fejezte be. A diplomát 1920. március 8-án, nőnapon vette át, és szinte rögtön állást kapott egy vasbeton-tervezői irodában, ahol találkozott leendő férjével, Fischer József építésszel.
Pécsi Eszter és Walter Rózsi is elfoglalt nők voltak. Eszter naponta 12-14 órákat dolgozott és autóval járta a várost, Rózsi pedig a kor egyik legkeresettebb operaénekese volt és szeretett dívaként élni. A nagy szalon és az impozáns terek is mind az énekesnő igényeinek megfelelően lettek kialakítva.
 
Funkció, higiénia és komfort
A villa egy modern gondolkodású család számára készült. A földszintre kerültek azok a helyiségek, amelyeket igyekeztek elrejteni a vendégek szeme elől: a kiszolgáló terek, a konyha, a kamra, és a házmester lakása. Az első emeleti szalon kiemelt helyet kapott, hiszen itt fogadták a vendégeket. A privát szféra – azaz a hálószobák, a gyerekszoba, a gardróbok, és a fürdőszobák – az épület második emeletére került.
Egy modern lakóépületben alapvető elvárás volt az összkomfort és a megfelelő higiénia. A sok természetes fényt beengedő nagyméretű ablakok, és a szobákból megközelíthető terasz az egészséges életmódot támogatták. A modern élet modern eszközöket hozott magával: a linóleum nagyon kedvelt anyagnak számított, mert könnyű volt tisztán tartani, fertőtleníteni és letisztult megjelenésével jobban illett a térbe. Az elektromosság bevezetése a háztartásokba pedig nagyban hozzájárult az életminőség javításához.
„Gazdag fotó- és dokumentumgyűjteményt őrzünk a két világháború közötti időszakból, ezért nagyon örülünk, hogy épp egy modernista épület ad otthont a múzeumnak" – jegyzi meg Magyaróvári Fanni, a nyitókiállítás egyik kurátora. „A Színtér és Lakótér. Modern lakóházak Magyarországon 1928–1945 című kiállítás bemutatja a korszak építészetének jellegzetességeit, azokat az alapfogalmakat, amik mentén az építészek ezeket a modernista lakóházakat tervezték. A kiállítás egy teljes évig, 2023 májusáig megtekinthető lesz."
 
További információk: www.walterrozsivilla.hu

A május 18-ai nyitáson készült sajtófotó-albumunk itt letölthető. [fotó: Nyirő Simon / MMA]