Benyovszky-emlékév 2021

A Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság koordinálásával 2021-re Benyovszky Móric nemzetközi emlékévet hirdettek, amelynek célja a világhírű magyar életútjának alaposabb megismertetése, a több mint kétszáz éve róla kialakult sokszínű kép további gazdagítása. 2015-ben az emlékbizottság a Magyar Művészeti Akadémián alakult meg, tagjai pedig kiemelt hazai tudományos és kulturális intézményeket, és azok mindenkori vezetői lettek, köztük a Magyar Művészeti Akadémia, ami egyben az emlékév hivatalos támogatója is. Idén a Magyar Nemzeti Levéltár, az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében szeptember végén tanácskozást tartottak, ahol bemutatták a Magyar Nemzeti Bank által kiadott Benyovszky dísz-emlékérmet is. Emellett idén első alkalommal visznek színre musicalt Benyovszky Móric életéről, az ünnepi változat bemutatója 2021. október 29-én lesz a Pesti Magyar Színházban.
1741. szeptember 20-án született gróf Benyovszky Móric magyar főnemes, híres utazó, hajós, katona, emlékíró. A Benyovszky-emlékév keretében, 2021-ben nemzetközi tudományos konferenciát szerveztek a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol nyilvánosságra hozták az amerikai, orosz, francia és osztrák levéltárakból érkezett új, korábban nem, vagy alig ismert értékes dokumentumokat. Ezzel kívánják teljesebbé tenni a Benyovszkyról kialakult képet, és közelíteni a legendává alakult élettörténetét a valósághoz. Elsősorban a fiatalok számára készült el a legújabb magyar musical, a Benyovszky, a szabadság szerelmese. A Jókai Mór regénye alapján bemutatott színpadi művet – Nagy Tibor Magnus–Pozsgai Zsolt–Bradányi Iván alkotását – Pozsgai Zsolt érdemes művész rendezte, a címszerepben: György-Rózsa Sándor lesz látható. A Pesti Magyar Színházban színpadra állított mű, amely a Magyar Állami Operaház közreműködésével készült, a tervek szerint eljut a határon túli magyar diaszpóra köreibe is.
A Benyovszky-emlékév kiemelt kulturális programja még a Jókai-konferencia a Petőfi Irodalmi Múzeumban, címe: Eszmények vonzásában író és hőse. Jókai Mór és Gróf Benyovszky Móric. Hamarosan sor kerül Mária Terézia Benyovszky Móricnak adományozott grófi címeres levelének a kiadására, valamint Budapesten közteret neveznek el róla, és szobrot is állítanak tiszteletére. A Magyar Posta emlékbélyeget, a Magyar Nemzeti Bank dísz-emlékérmét adott ki az Emlékév alkalmából.
A Benyovszky Emlékbizottság 2015-ben alakult. A bizottságba kulturális, tudományos, oktatási intézményi vezetőket és közéleti személyiségeket kértek fel, Benyovszky tisztelőit, akik méltó módon tudnak hozzájárulni az emlékév eseményeihez. A bizottságnak tagja Juhász Judit, a Nemzeti Alapítvány elnöke, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, a Művészeti Akadémia szóvivője, valamint Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, az MMA rendes tagja is.
Az emlékév programjait a Magyar Művészeti Akadémia is támogatta.