Belsőépítészek napja

Megnyílt az Iparművészet a belsőépítészetben című tárlat a Pesti Vigadóban
Átadták „Az év belsőépítésze 201718" díjat, valamint az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának szakmai különdíját

 
2019-ben húszéves a magyar belsőépítész közösség szakmai elismerése, Az év belsőépítésze-díj. Ebből az alkalomból rendezett a Magyar Belsőépítész Egyesület a díjátadó köré szakmai konferenciát, valamint a díj történetére is visszatekintő tablókiállítást. „Az év belsőépítésze 201718" díjat Fülöp Krisztina vehette át a Pesti Vigadó Makovecz termében, amely a belsőépítészet helyzetét megvitató konferencia helyszínéül is szolgált szeptember 19-én. Emellett megnyílt a Belső terek mesterei összefoglaló című tárlat, ennek keretében a 20 éves „Az év belsőépítésze" díj és az Iparművészet a belsőépítészetben című önálló kiállítások. A tárlat megnyitóján szakmai különdíjat adtak át Balogh Eleonóra Ferenczy Noémi-díjas üvegművész, műemléki restaurátor szakértőnek.
A szakmai nap a belsőépítészet helyzetét megvitató konferenciával kezdődött, amelyet Füleky Zsolt az Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság helyettes államtitkára köszöntője után Marosi Miklós Széchenyi-díjas építőművész, az MMA alelnöke nyitott meg. Ezt követően tartott előadást prof. em. Fekete György Kossuth-díjas belsőépítész, a nemzet művésze, az MMA tiszteletbeli elnöke – aki a szakmai nap díszvendége is volt; majd Szenes István, az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának vezetője; O. Ecker Judit, a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozatának elnöke; Tóth Tibor Pál, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) Belsőépítészeti választmányának vezetője; Schinagl Gábor, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége (MKISZ) Belsőépítészeti Szakosztályának elnöke és Láng Judit, a Magyar Belsőépítész Közhasznú Egyesület elnöke.   
Az év belsőépítésze díjat Laki Péter, a LAKI Épületszobrász Zrt. elnök-vezérigazgatója alapította, és minden évben ő adományozza, a Magyar Építész Kamara pedig szakmailag koordinálja a pályáztatási folyamatot és a díjátadót. A beadott pályázatok alapján egy szakmai zsűri dönti el, hogy az adott évben megvalósult belsőépítészeti munkák közül melyik a legkiemelkedőbb, ezáltal a díjra a legérdemesebb. Az elismeréshez egy emlékplakett és pénzjutalom is jár. A Magyar Belsőépítész Egyesület támogatója a Magyar Művészeti Akadémia is.
A mostani díjazott, Fülöp Krisztina 2012-ben először Glavanovics Orsolyával együtt nyerte el Az év belsőépítésze-díjat a Manninger Villa belsőépítészeti kialakításáért, 2017/2018-ban pedig önállóan érdemelte ki az elismerést az Örkény Színház nézőterének felújításáért.
Fülöp Krisztina 2000-ben szerzett diplomát a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetében okleveles építész tervezőművészként, belsőépítészként. 2000 és 2002 a Zoboki, Demeter és Társaik építésziroda munkatársa volt, 2002-től önálló tervező, a Komp Design Stúdió megalapítója, vezető tervezője. 2015-től külsős óraadó a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézetében. Jelenleg a kaposvári Csiky Gergely Színház rekonstrukcióján dolgozik. A díjat Finta József építőművész, a nemzet művésze adta át. Fülöp Krisztina nagyon szolid, méltóságteljes és izgalmas munkát végzett az Örkény István Színházban – mondta Finta József, az elismerést odaítélő zsűri elnöke.
Az Év Belsőépítésze 2017–2018 díj ünnepélyes átadása után nyílt meg a Belső terek mesterei összefoglaló címet viselő kiállítás. Ennek keretében a 20 éves az Év Belsőépítésze díj című tárlat a megépült és díjazott épületek teljes koncepcióját és megjelenését mutatja be, míg az Iparművészet a belsőépítészetben című kiállítás az iparművészet és a belsőépítészet kapcsolatára fókuszál. A tárlatokat Fekete György nyitotta meg. A megnyitó után Szenes István belsőépítész és Láng Judit a tárlat kurátora adta át az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának szakmai különdíját Balogh Eleonóra Ferenczy Noémi-díjas üvegművész, műemléki restaurátor szakértőnek.
Mindezeken túl számos érdekes kapcsolódó program várja a nagyközönséget a Pesti Vigadóban egészen november 17-ig.