Tolnay Klári Fotó: Lugosi Lugo László

Befejeződik a Tolnay Klári-emlékév

A mintegy hetven hazai és határon túli programot felölelő Tolnay Klári Centenáriumi Emlékév december 18-án zárul az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Az est folyamán elsőként Müller Péter író, a Madách Színház dramaturgja Halhatatlan szerelem című kötete apropóján emlékezik Tolnay Klári Kossuth-díjas színművészre, az MMA posztumusz tiszteleti tagjára. Felidézi barátságukat és beszél a színművész különös szellemi múltjáról. Ezután a Tolnay-emlékév hivatalos záróünnepsége következik, amelyen Bókay János gyermekgyógyász főorvos, Tolnay Klári élő rokona, valamint Góg Laura, az emlékév főszervezője és kuratóriumi elnöke is megszólal. Az emlékév és az est háziasszonya Sunyovszky Sylvia színművész. Bővebben...

Az ünnepek előtti utolsó héten kedden gyermekkoncerttel és felolvasással is emlékeztek a száz éve született művészre a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.
A 100 éve született Tolnay Klári emlékére számos közintézmény és több száz művész és szakember bevonásával egész évben megemlékezéseket, kerekasztal-beszélgetéseket, ismeretterjesztő előadásokat, tematikus művészeti, illetve szakmai esteket, szakmai programokkal kísért filmvetítéseket, művészeti esteket, közönségtalálkozókat tartottak, és pályázatokat hirdettek meg határainkon innen és túl.
A Klárika 100 Alapítvány januártól decemberig mintegy 70 országos és külföldi rendezvényt bonyolított le, csaknem ugyanennyi közintézménnyel együttműködve.
Olyan szervezetek voltak közvetlen együttműködő partnereik, mint az Országos Széchényi Könyvtár, a Madách Színház, a Vígszínház, az Örkény Színház, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Digitális Archívum és Filmintézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Írószövetség, az Alföld Művészeti Egyesület, a Nemzeti Levéltár, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság, a Pécsi Országos Színházi Találkozó, a RaM Colosseum, a Miskolci (Cinefest) Nemzetközi Filmfesztivál, a Kolozsvári Filmtettfeszt Magyar Filmnapok, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Szegedi Őszi Kulturális Fesztivál, de bevontak általános iskolákat, középiskolákat, felsőoktatási intézményeket is.
Forrás: MTI
 
2014. december 18.  |  tolnay klári