Balázs János a Music International Grand Prix győztese

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja lett a Music International Grand Prix győztese New Yorkban és elnyerte a közönségdíjat is, ezzel a verseny történetében az első magyar győztes lett. A zongorista 2022. május 21-én este vehette át az elismeréseket New Yorkban a Kaufmann Centerben rendezett gálán.

A többfordulós neves szakmai megmérettetésre lemezanyagokat lehetett nevezni, a döntő utolsó szakaszát pedig a művészek személyes részvételével tartották a zsűri előtt a Kaufman Music Centerben. Balázs János novemberben megjelent ImprovisArt című, az olasz Sheva kiadónál megjelent albuma az első helyen került a verseny döntősei közé az „adult piano" kategóriában. A zongoraművész a Cziffra-emlékévre állította össze ImprovisArt című műsorát, amely a világ számos pontján bemutatkozott már Cziffra György születésének 100. évfordulója alkalmából. A műsor azt a romantikus hagyományt folytatja, amikor még a zongoristák és zeneszerzők előszeretettel improvizáltak, átiratokat készítettek ismert operákból és dalokból. A lemezen Bach, Liszt művei, Cziffra György, valamint Balázs János átiratai hallhatók. Ennek a folyamatnak zenei lenyomata a 73 perces, 13 zeneszámot tartalmazó album.
„A május a legkedvesebb hónapom Szofika kislányom születése óta. Talán nem véletlen, hogy az a CD, amelyet az ő érkezése után készítettem, tele van különleges érzelemmel" – írta a lemez ihletéséről a művész facebook-oldalán. A díj elnyeréséről ezt írta: „Ma este New York-ban a Kaufmann Centerben átvehettem ünnepélyes keretek között az International Music Grand Prix 1. díját a kategóriámba és a közönségdíjat is! Köszönöm a Sheva kiadónak, a lemezen dolgozóknak, a neves zsűrinek és a közönségnek a szűnni nem akaró tapsot, és hogy ezt a lemezt és személyemet méltónak találták eme rangos nemzetközi elismerésre."

2022. május 23.  |  balázs jános nemzetközi verseny díj-elismerés