Geszler Mária kerámiái

Az első 40 év

A kecskeméti Kerámia Stúdió gyűjteményéből nyílt tárlat a Pesti Vigadóban
 
Augusztus 18. és október 8. között a kortárs kerámiaművészet egyik legjelentősebb műhelye hozta el gyűjteményét a Vigadó Galériába. A tárlat célja, hogy bemutassa a világhírű kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió első 40 évének történetét, a Stúdió meghatározó korszakain keresztül. A kiállítás történelmi utalásokkal, képekkel gazdagítva mutatja be a gyűjtemény kiemelt darabjait, és vezet végig a kerámia négy évtizedes kísérletező, újító fejlődésén.
A Stúdió gyűjteménye Magyarországon és nemzetközileg is meghatározó. Létrehozásának gondolata és megvalósítása Probstner János keramikusművész nevéhez fűződik, aki a kezdetektől hosszú évtizedeken át volt a műhely vezetője. „Hozzájárult a stúdió nemzetközivé válásához és egybekapcsolta azt a felsőfokú oktatással" – mondta el Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere a tárlat augusztus 17-i megnyitóján.
A műhelyt a Bács-Kiskun Megyei Tanács alapította Kerámia Kísérleti Stúdió néven, 2011-ig a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat tartotta fenn. A Stúdió ma a Forrás Kiadóval, a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhellyel és a Népi Iparművészeti Gyűjteménnyel együtt a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek (KKMM) Nonprofit Kft. része.
Az eseményen Mák Kornél a város nevében díszoklevelet adott át Füzi Lászlónak, a KKMM igazgatójának.
Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke köszöntője után a kiállítást Schrammel Imre keramikusművész nyitotta meg, aki a stúdió történetét felidézve elmondta, hogy inkább 50, mint 40 évre nyúlik vissza alakulásának ötlete: Siklóson kezdődött 1969-ben egy szimpóziumon, „ahol a semmiből kellett létrehozni valamit".
A Stúdió szakszerűen rendszerezett és archivált gyűjteménye folyamatosan gyarapszik, jelenleg 45 országból csaknem 300 művész mintegy négyezer műtárgya alkotja a törzsanyagot.

Az 1975-ben alapított Stúdió az országban egyedülállóan – folyamatosan, egész évben működve biztosít technikailag és szellemileg inspiratív hátteret az alkotóművészek számára. A Stúdió 1978-tól fogad rendszeresen ösztöndíjasokat. A kerámia stúdióban egy évtizeden át működött a Magyar Iparművészeti Egyetem Mesterképző Intézete. 2001 óta a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete szilikát szakirányos formatervező művész hallgatóinak gyakorlati képzési helye. A mind területében, mind technikai felszereltségében folyamatosan bővülő Stúdió 1980-tól rendszeresen rendez különböző témában meghirdetett nemzetközi szimpóziumokat. A Stúdió úttörő szerepet vállalt a hazai kerámia alapanyagok felhasználásának kikísérletezésében, 1987-től termel saját massza- és mázüzeme (Interkeram), melyet 1990-ben a Megyei Önkormányzat Közgyűlésének határozata a Stúdiótól függetlenített. 1982-től rendszeresen helyeznek köztérre itt készült alkotásokat. Szakszerűen rendszerezett és archivált gyűjteménye folyamatosan fejlődik, az itt dolgozó művészek, itt készült alkotásaiból; ily módon dokumentálva a Stúdió négy évtizedes működését is.
A „nomád nemzedék" korai időszakától a digitális design koráig, a kerámiaművészet impresszív gyűjteménye mintegy emlékeztetőül szolgál a történelem különböző korszakainak. Történelmi utalásokkal, képekkel és multimédiás bemutatókkal gazdagítva a gyűjtemény meghatározó darabjainak kiállításával ünnepeljük az intézmény magyar kultúrában, valamint a nemzetközi kerámiaművészetben betöltött meghatározó szerepét.
A kiállítás a Vigadó Galéria V. emeleti kiállítótermében látható.

Schrammel Imre keramikus, a Nemzet Művésze kisfilmünkben korábbi tárlata kapcsán beszél munkáiról.
2017. augusztus 17.  |  kiállítás vigadó galéria kerámiaművészet