Az animáció ünnepe Kecskeméten

Június 19-én veszi kezdetét a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF), amelynek 11. alkalommal lesz a társa az Európai Animációs Játékfilm és TV-film fesztivál. Öt napon keresztül több mint 300 film látható nyolc helyszínen, emellett számos kiállítás, mesterkurzus, könyvbemutató és egyéb szakmai program várja az érdeklődőket. A kétévente megrendezendő KAFF a legmagyarabb fesztiválként tekint önmagára, hiszen a világban elszórtan élő, kiváló magyar animátorok itt mutathatják be legújabb filmjüket. Az idei szemle unikuma lesz, hogy a negyven évvel ezelőtt Oscar-díjat nyert Rófusz Ferenc is ringbe száll, némelyek szerint igen provokatív, megosztó filmjével, Az Utolsó vacsorával. A fesztivál kiemelt támogatója a Magyar Művészeti Akadémia is.
Az idén bőséges termésből, 210 magyarországi filmből válogatott az előzsűri. Ebből a legjobbak, összesen 2 egész estés alkotás, 14 diákfilm, 22 rövidfilm, 23 televíziós sorozatepizód és 28 alkalmazott animáció került a 14. KAFF magyar versenyprogramjába. A fesztiválon versenyben lévő hazai alkotások közül egyet a Magyar Művészeti Akadémia is díjazni fog különdíjával.
A fesztivált életre hívó és szervező Kecskemétfilm Kft. – melynek Mikulás Ferenc ügyvezető, az MMA nem akadémikus tagja a motorja – alapelve, hogy az európai kultúra a nemzetek kultúrájának kapcsolatán alapul. 22 évvel ezelőtt a magyar filmek vetélkedését ezért is bővítették az európai animációs filmek seregszemléjével. Így a KAFF idejével párhuzamosan zajlik a 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-Film Fesztivál, melynek versenyében 6 egész estés alkotás, 28 sorozatepizód és 6 speciál szerepel. Ebben az évben 26 európai országból 134 alkotással neveztek, többek között olyanokkal, amelyek nemzetközi díjakat is begyűjtöttek már.
Ritkaságszámba megy másutt, ami Kecskeméten bevett szokás, hogy a professzionális, nemzetközi zsűri mellett (amelynek Michael Dudok de Wit holland szakember révén Oscar-díjas, és Csupó Gábor, Amerikában élő magyar animátor és producer révén (aki egyébként a Pannóniából indult fázisrajzolóként) pedig többszörös Emmy-díjas tagja is lesz), diák és gyermek-zsűri is közreműködik majd, mi több, a közönségnek is lehetősége nyílik véleményének a kinyilvánítására. A legutóbbi alkalomhoz hasonlóan Kecskemét térségének 12 településén ugyancsak lesznek kultúrházi vagy könyvtári vetítések, és az ott lakók is díjhoz juttathatnak egy alkotót. („Legyen az animáció mindenkié!")
Mivel kezdetektől fogva a fesztivál célkitűzése, hogy a műfaj általános formanyelvét erősítse: nemcsak a szórakoztató és a művészi animációs filmek, hanem alkalmazott animációk is bemutatkozhatnak a vasárnapig tartó eseményen.

A KAFF ezúttal is népszerűsít egy földrészt. A közönség most – az Európában alig ismert – afrikai animációs filmekből kap ízelítőt. De Ázsia is megmutatja magát a versenyen kívüli programban, amelyben iráni alkotásokkal épp úgy lehet majd találkozni, ahogy japánokkal is, hiszen a szervezők nem feledtek el megemlékezni a  japán–magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulójáról. Ez utóbbi alkalomból a két nemzet animációs szakmai együttműködésének négy évtizedét reprezentáló kiállítás is nyílik, és a helyszínen lesz a hirosimai fesztivál igazgatója is.

A kiválóság jegyében tart mesterkurzust Csupó Gábor és Michael Dudok de Wit mellett Jankovics Marcell, aki a Toldi rajzfilmsorozat készítésének kulisszatitkaiba enged bepillantást, míg Orosz István arról beszél, hogy hogyan jutott el a „Grafikától az animációig". És szintén a kiválóság jegyében lesz vetítés Nepp József életművének fontos darabjaiból.
A társművészetek is képviseltetik magukat: az animációs filmkészítésbe is belekóstoló nemzetközi hírű grafikus művész, Horkay István grafikáit és plakátjait, Haui József animációs rendező és illusztrátor képregényeit, Ishu Pathel Ázsiában készült fotósorozatát és az animációs film fiatal generációjához tartozó Csáki László képeit is megtekinthetik a látogatók.
A zenei fellépők között lesz a Muzsikás együttes, a fesztiválra rendszeresen visszatérő, több animációs film zenéjét is szerző, 50 éves Kaláka együttes, és az afrikai programhoz illeszkedő, szenegáli Ballet Senegal nevű formáció.
Szakmai tanácskozást tart a „KönyvtárMozi" hálózat, az Animációs Producerek Szövetsége. És hogy a film-, a képzőművészet és a zene mellett a könyv is képviseltethesse magát, két szakmai könyvbemutatót is tartanak. A 650 éves Kecskemét város támogatásával, és az MMA Kiadó gondozásában jelenik meg A kecskeméti animációs film című könyv, és ugyancsak az MMA jóvoltából, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének kiadásában lát napvilágot a Magyar animációs alkotók című sorozat első kötete. A Kollarik Tamás és Fülöp József szerkesztésében készült riportkötetben olyan alkotókkal és szakmabeliekkel olvashatunk interjút, mint Jankovics Marcell, Rófusz Ferenc, Mikulás Ferenc, M. Tóth Géza és Bucsi Réka.
A Magyar Nemzeti Filmarchívum is új termékkel jelenik meg a fesztiválon, amikor piacra dobja A magyar animáció gyöngyszemei című új DVD-összeállítását.

A fesztivál sokszínűségét mutatja, hogy június 19-én délután Népmese-játszótér avatása lesz a rajzfilmstúdió mellett, június 21-én este pedig fényfestésben is gyönyörködhetnek a kecskemétiek, a Katona József Könyvtár homlokzatán. A KAFF-ot és a nemzetközi fesztivált szervező Kecskemétfilm Kft. június 19-e és 23-a között tehát minden animációt kedvelőt szeretettel vár a kulturális értékek iránt fogékony városba, Kodály szülővárosába.

A fesztiválról az aktuális információkat és a részletes programot a KAFF hivatalos honlapján lehet megtalálni, és további érdekességek, – többek közt Jankovics Marcellel és Kucsera Tamás Gergely MMA-főtitkárral készült – interjúk olvashatók a KAFF-újságban itt.
A helyszínről az M5 csatorna kiemelten tudósít, és az MMA Kincskereső című magazinműsora is beszámol.

Megjelent a „MAGYAR ANIMÁCIÓS ALKOTÓK I." kötet

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetnek gondozásában, Fülöp József és Kollarik Tamás szerkesztésében megjelent a „MAGYAR ANIMÁCIÓS ALKOTÓK I." című kötet. A kötet szerkesztői arra törekedtek, hogy megszólaltassák a magyar animáció aranykorának hírmondóit, de a legendás alkotók mellett a középgeneráció képviselői, és a legfiatalabbak is helyet kapjanak. Így az interjúalanyok között találhatóak néhányan a magyar animáció új csillagai közül is, akik pályája az elmúlt években nemzetközi sikerekkel indult, s akik neve világszerte fémjelzi a kortárs magyar animációs filmművészetet. A nagy sikerű – szintén Fülöp József és Kollarik Tamás szerkesztésében – „Animációs körkép" után megjelenő interjúkötetben 19 kortárs alkotó szólal meg. A könyvben Jankovics Marcell, Rófusz Ferenc vagy Mikulás Ferenc mellett interjút olvashatunk többek között Kingl Bélával, M. Tóth Gézával és Bucsi Rékával is.
A Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon, a Katona József Könyvtárban június 22-én szombat 11:00 órakor több neves animációs szakember és a szerkesztők beszélgetnek a frissen megjelent könyvről.

Friss! Június 22-én kiosztották a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál elismeréseit, a nagydíjat Láng Orsolya MOME Anim diplomamunkája, a Szezon után nyerte, Andrasev Nadja legújabb animációja, a Szimbiózis három elismerést kapott, a legjobb rövidfilm pedig Tóth Roland Lugosi Béla életét feldolgozó alkotása lett.
A záróünnepség befejezéseként Mikulás Ferenc életműdíjjal tüntette ki A légy című rövidfilm Oscar-díjas rendezőjét, Rófusz Ferencet a magyar animációért végzett évtizedes munkájáért. A fesztivál kezdetén szintén életműdíjat vehettek át a Kaláka együttes tagjai, az együtteshez sok sikeres animációs filmalkotás zenei világa kötődik.