fotó: MTI/Máthé Zoltán

Átadták a nemzet betlehemét

Első alkalommal adták át a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának közreműködésével megvalósult nemzet betlehemét az Országház előtti Kossuth Lajos téren, az alkotás 17 szobra és építménye a Kárpát-medence 34 települése fafaragóinak önkéntes munkájával és 64 népművészeti egyesület összefogásával készült el. A nemzet betlehemét advent első vasárnapjától vízkeresztig lehet megcsodálni az ország karácsonyfája szomszédságában.
Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára advent első vasárnapján felidézte, három éve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kisgyőrben fogalmazódott meg az az elképzelés, hogy anyaországi és határon túli művészek összefogásából létrehozzák ezt az alkotást.
Nem véletlenül a bükkaljai községben született meg a nemzet betlehemének ötlete, ugyanis Kisgyőr nevezetes fából faragott köztéri szobrairól, egyebek mellett Közép-Európa legnagyobb szabadtéri betleheméről, az életfát formáló falukapujáról, valamint a magyar államiság, a nemzeti összefogás egyik legfontosabb jelképét megelevenítő Szent Korona-kilátójáról – ismertette az államtitkár.
Richly Gábor, az MMA főtitkára köszöntőjében kiemelte: a Magyar Művészeti Akadémia nem pár száz akadémikus zárt klubja, hanem egy olyan, szerteágazó közfeladatokat ellátó testület, amelynek célja a magyar kortárs művészet minél szélesebb spektrumának segítése az egész nemzet és a társadalom javára. Ezt a feladatát az MMA akkor láthatja el a leghitelesebben, ha olyan kezdeményezések támogatójává válik, ahol akadémikusok más alkotóművészekkel közösen tudnak létrehozni művészeti alkotásokat.
Kékedi László, az MMA rendes tagja, az MMA Népművészeti Tagozatának vezetője, Kisgyőr polgármestere elmondta, hogy a nemzet betlehemének különböző részeit a felvidéki Várhosszúrét, az erdélyi Mezőbergenye és Gyergyószárhegy, valamint az anyaország területéről egyebek mellett Budapest, Dédestapolcsány, Kisgyőr, Mátészalka, Pécs, Keszthely, Gyenesdiás, Zalaegerszeg, Nádudvar és Vásárosnamény fafaragó művészei készítették el.
A betlehem elkészítésében közel negyven település és több száz közreműködő vett részt. Az istállót erdélyi ácsok készítették. Ennek hátterében az ormánsági templomok kazettás mennyezeteinek stílusában elkészült evangéliumi idézetek táblái Szatyor Győző akadémikus és segítőinek keze munkáját dicsérik. A betlehemi istállót 14 szobor és az örömhírt hirdető angyalcsoport tölti be. A betlehem részeként a pásztorok mögött egy rönkből kifaragott, 6 méter hosszú szán is helyet kapott, erre az ország különböző népművészeti egyesületeinek tagjai helyezték el tárgyalkotásaikat. A Népművészeti Egyesületek Szövetségének 64 tagszervezetének mindegyike képviselteti magát egy-egy alkotással, mintha a pásztorok ezt vinnék a kis Jézusnak. Az istálló mellett álló harangláb Bereczky Csaba fafaragó, az MMA levelező tagja és zalai fafaragó társai munkája, a kis harangot pedig a Felvidéken élő Slíž Róbert, az MMA ösztöndíjasa öntötte. A keresztény hagyomány szerint és a betlehemesekhez kötődő néphagyományt követve a kis Jézust december 24-én éjfélkor helyezik a jászolba.
Az alkotást, amelyet vízkeresztig láthat a nagyközönség a Kossuth téren, Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke adta át. Ezután Tállai András, Kékedi László, Richly Gábor, valamint Jakab István megszólaltatták a betlehemhez tartozó harangot.
Az ünnepségen közreműködött a Kisgyőri Népdalkör, a Tarsoly Együttes, Nemcsák Károly színművész, Szerényi Béla és Barabás Balázs népzenész, Petrás Mária népdalénekes és zenésztársai, valamint a Gödi Búzaszem Iskola és az Óbudai Népzenei Iskola növendékei és művésztanárai.
2022. november 28.  |  petrás mária kékedi lászló szerényi béla a nemzet betleheme advent