A Guzsalyas Alapítvány (Sepsiszentgyörgy) munkatársai

Átadták a Magyar Művészeti Akadémia Elismerő Okleveleit

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, és Farkas Ádám elnökségi tag, az MMA Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottságának elnöke december 5-én az MMA irodaházában elismerő okleveleket adott át a művészetoktatásban kimagasló teljesítményt elért pedagógusok, közösségek, intézmények részére. A művészetoktatás területén nyújtott kimagasló teljesítményéért összesen három pedagógus, valamint két alkotóműhely kapott oktatási elismerést.
Pedagógus kategóriában dr. Acél Zsolt piarista szerzetes, gimnáziumi tanár; művésztanár kategóriában Péterffy András, Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, producer, egyetemi tanár; művészetpedagógiai kutató kategóriában dr. Széll Rita kutatótanár, egyetemi oktató; közösség díjkategóriában a Psalmus Humanus Művészetpedagógai Egyesület; és szintén közösség kategóriában a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány részesült az MMA Elismerő Oklevelében.

A Magyar Művészeti Akadémia 2016 óta adományoz Elismerő Oklevelet a művészetoktatásban kimagasló teljesítményt elért pedagógusok, művésztanárok, művészetpedagógiai kutatók – természetes személyek –, továbbá közösségek, intézmények részére; az elismerésből évente legfeljebb öt adományozható, ahhoz pénzjutalom is jár. Az elismeréseket a Magyar Művészeti Akadémia évről évre az Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottság javaslatára az Elnökség döntése alapján adományozza.
Az akadémia elnöke, Vashegyi György beszédében kiemelte, hogy a művészeti oktatásra, a művészet által történő oktatásra óvodától egyetemig nagy szükség van, mert belső világunk kialakításához a művészetoktatás kiemelten fontos, nemzeti erőforrás és a társadalmi közjó egyik fontos eleme.

Dr. Acél Zsolt
 
Dr. Acél Zsolt piarista szerzetes, gimnáziumi tanár magyar nyelv és irodalom szakos tanárként végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Elköteleződve az ókortudomány iránt, Déri Balázs professzor, a Klasszika-filológiai Tanszék vezetőjének irányítása alatt 2009-ben tudományos fokozatot (PhD) is szerzett. A Piarista Rend Magyar Tartománya kecskeméti, váci és budapesti gimnáziumának diákjai nagyra becsülik tudásáért, oktatói rátermettségéért, emberséges hozzáállásáért és kiváló humoráért. A spiritualitást a fiatalok nyelvén, érthető, korszerű formában, a mindennapi életbe ágyazva közvetíti; a keresztény tanítás és értékek természetes módon jelennek meg az általa tanított irodalmi művek vonatkozásában. Irodalomtanári munkáját elhivatottsággal, példamutató pedagógiai érzékkel végzi, amellyel nemcsak elősegíti diákjai személyiségének kibontakozását, de fejleszti az irodalom iránti fogékonyságukat, és a felnövekvő generációkban kialakítja az olvasás szeretetét.
A Magyar Művészeti Akadémia Elismerő Oklevelet adományoz pedagógus kategóriában dr. Acél Zsolt részére az irodalom területén a magyar közoktatásban részt vevő fiatal generációk irodalomszeretetét felébresztő és személyiségüket kibontó pedagógiai módszere által végzett következetes és elhivatott irodalomtanári tevékenységének elismeréseként.
 
Péterffy András
 
Péterffy András Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, producer, egyetemi tanár – számos díjjal elismert eredményes dokumentumfilm-rendezői pályafutása mellett – fél évszázada elhivatott szaktekintélye a filmművészet oktatásának; kimagasló teljesítményt nyújt a dokumentumfilmes nemzedékek nevelésében. 1976-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola film- és televízió-operatőr szakán. Művészetpedagógia iránti elköteleződése a '70-es évekre vezethető vissza. A Népművelési Intézetben részt vett a közép- és felsőoktatás számára készített Filmnyelvi Kísérleti Tanterv megalkotásában. Sokféle intézményben, iskolában és egyetemen tanította és tanítja ma is a fiatal generációkat a mozgókép művészetére saját alkotói tapasztalatainak átörökítésével. Tanítványai százai viszik tovább élményszerű oktatásának tudáskincsét – egyedülálló módszertana hiteles szakmai ismeretanyagán és megragadó tanári személyiségén alapszik. Filmszakmai munkája elhivatottsággal, példamutató pedagógiai érzékkel párosul, amellyel hozzájárul a fiatal tehetségek kibontakozásához a filmművészet területén.
A Magyar Művészeti Akadémia Elismerő Oklevelet adományoz művésztanár kategóriában Péterffy András részére a filmművészet területén fél évszázada végzett következetes és elhivatott művésztanári tevékenységének elismeréseként.
 
Dr. Széll Rita
 
Dr. Széll Rita a historikus táncok kiemelkedő hazai szakértője, kutatója, oktatója, jelenleg a Kroó György Zene- és Képzőművészeti Kőbányai Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. 1982-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karvezetés szakán, valamint zeneelmélet tanári kiegészítő szakon. Számos külföldi tanulmányút és mesterkurzust követően Bécsben zenetudományból szerzett doktori fokozatot. Kutatási területe egyedülálló: a historikus táncokat zenei oldalról tanulmányozza. A szakmai munka alapjait az 1985 óta folytatott önálló tánctudományi kutatások teremtették meg, melyek fókuszában a 15. század közepétől a 18. század első harmadáig terjedő időszak európai udvari és színpadi táncainak rekonstrukciója áll. Aktívan foglalkozik a táncanyag színpadra állításával, oktatásba történő bevonásával, valamint a zene és a tánc kapcsolatának további hatásvizsgálatával. Elhivatott, sokoldalú, eredményes zene- és táncoktatói munkájával, egyetemi képzéseivel és mesterkurzusaival, a sajátos kutatási területen nyújtott teljesítményével, továbbá publikációival forradalmasította a zene- és táncoktatást.
A Magyar Művészeti Akadémia Elismerő Oklevelet adományoz művészetpedagógiai kutató kategóriában dr. Széll Rita részére a hazai zene- és táncoktatás területén több mint negyven éve végzett példamutató művészetpedagógiai kutatói, valamint a historikus táncok népszerűsítésében végzett eredményes tevékenységének elismeréseként.
 
Guzsalyas Alapítvány
 
Az 1998-ban alapított székelyföldi Guzsalyas Alapítvány létrejötte óta meghatározó szereplő Sepsiszentgyörgy, a Háromszék régió és Erdély kulturális életében. A Guzsalyas Alapítvány a népművészeti hagyományok oktatása által vált kiemelkedően sikeres közösséggé, és hiánypótló tevékenységével létfontosságú szellemi alapot ad az Erdélyben felnövekvő generációk nemzeti önazonosságához. Célkitűzésük kezdetektől a magyar népi hagyományok tárgyi és szellemi átörökítése, megtartása a magyarság körében. A szervezet egész éves programmal várja Sepsiszentgyörgyön az alkotni vágyó gyermekeket, fiatalokat és felnőtteket kézműves tevékenységeire, tanfolyamaira, heti rendszerességgel megtartott táncházaiba, valamint nagy ünnepkörök, jeles napok alkalmával megszervezett rendezvényeire. Az Alapítvány a közösség mindennapjainak természetes részévé teszi a népzene- és tánctanulást, a drámajátékot, a közösségi éneklést színvonalas iskolakórusban, valamint a népművészet terén a tehetséggondozást. Munkájukban jelentős hangsúlyt kap a tudásátadás a tanárok számára, ugyanis képzéseik során a művészetpedagógiával foglalkozó szakemberekkel is megosztják a tapasztalataikat.
A Magyar Művészeti Akadémia Elismerő Oklevelet adományoz közösség kategóriában a Guzsalyas Alapítványnak, a népművészet területén, az erdélyi magyarság körében végzett, a magyar népi hagyományok megőrzését szolgáló művészeti oktatáson alapuló példaértékű közösségépítő tevékenysége elismeréseként.
 
Az elismerő oklevelet Benkő Éva, a Guzsalyas Alapítvány elnök asszonya vette át.
 
Psalmus Humanus Művészetpedagógai Egyesület
 
A húsz évvel ezelőtt, K. Udvari Katalin zenetanár által alapított Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület célja Kodály Zoltán zenepedagógiai örökségének megőrzése, valamint – a 21. század társadalmi és nevelési elvárásainak figyelembevételével – e szellemi testamentum gyakorlati alkalmazása a hazai közoktatásban. Az Egyesület tagjai a művészeti nevelés széles palettáját képviselik. Valamennyien szakterületük elismert személyiségei, akik – ahogy az egyesületi alapszabályban is szerepel – célul tűzték ki a kor nevelési elvárásainak megfelelő pedagógiai kezdeményezések, kutatások elméleti és gyakorlati kidolgozásának a segítését, a tapasztalatok összegzését, publikálását és a közoktatásban való hasznosításának elősegítését. Ezen irányvonalak mentén kidolgozott művészetpedagógiai programjuk lehetőséget kínál a közoktatás keretein belül a társadalom minden rétegéből érkező, különböző adottságokkal és egészségi állapottal rendelkező (többek között nem látó, vagy mozgássérült) gyermekek művészeti neveléséhez. Az Egyesület az integrált művészetpedagógiai programját a hazai szakmai nyilvánosság mellett számos nemzetközi művészeti nevelési konferencián is bemutatta. Kitartó munkával megannyi továbbképzést szervezett, filmeket készített, könyveket írt, számtalan módon segítve elő a kodályi elvek korszerű alkalmazását. Aktív és áldozatos tevékenységével szolgálja a gyermekkori művészeti nevelés ügyét Magyarországon.
A Magyar Művészeti Akadémia Elismerő Oklevelet adományoz közösség kategóriában a Psalmus Humanus Művészetpedagógai Egyesület részére a zeneoktatásban kifejtett két évtizedes elhivatott, magas szintű művészeti oktatása, valamint példaértékű, innovatív műhelymunkája és modellértékű művészeti műhelyeiben folyó kivételes tevékenysége elismeréseként.
 
Az elismerő oklevelet K. Udvari Katalin, az Egyesület elnöke vette át.