Fotók: Nagy Gábor / Kisalföld
Kovács Örs Levente és Solymosi-Tari Emőke

Át akarta ölelni az egész világot

Október 17-én tartották a Magyar Művészeti Akadémia, a Győri Balett és a Győri Nemzeti Színház szervezésében a Harag György-emlékév 2020 – Életmű-kiállítás megnyitóját a színház Csillárszintjén. Harag György (1925–1985) a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezője, az erdélyi, a magyarországi és a román színházművészet és színháztörténet korszakos alakja, akinek 1979-es győri Vihar-rendezése színháztörténeti kuriózum. Mint ismert, a Magyar Művészeti Akadémia ebben az évben – születése kilencvenötödik és halálának harmincötödik évfordulóján – emlékévet hirdetett, amely számos módon idézi meg Harag György művészi munkásságát. A vándorkiállítás több mint 40 tablón, mintegy 200 fotón keresztül mutatja be a rendező életművét.
Harag György emlékkiállításának győri megnyitóján köszöntőt mondott Dézsi Csaba András polgármester, Forgács Péter, a színház igazgatója, Harag Ilona, az elhuny művész özvegye, Tordai Hajnal díszlettervező és Solymosi-Tari Emőke zenetörténész, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozat (amely háromnapos kihelyezett ülését tartotta a városban) vezetője. Vashegyi György, az MMA elnöke – aki szintén beszédet mondott a megnyitón – úgy fogalmazott: Harag György győri Vihar-rendezése színháztörténeti kuriózum. A parádés szereposztású, színészlegendák sorát felvonultató előadás premierje 1979-ben volt. Egy évvel később Kisfaludy Sándor műveiből készült színpadi adaptációt rendezett az akkor még Kisfaludy-színházban. – Nagy erénye volt, hogy színre vitte a kortárs magyar drámairodalmat is. Az pedig, hogy semmilyen elismerést nem kapott a román diktatúrától, ma már kitüntetésnek számít – jegyezte meg Vashegyi György.
Az MMA frissen megválasztott alelnöke (november 5-étől tölti be ezt a tisztséget), a Győr Balett volt igazgatója, a társulat örökös tagja, a rendező közeli barátja, Kiss János a megnyitó előtti sajtótájékoztatón elmondta: Harag György egyszerre volt kitűnő rendező, tanító, aki Győrnek a fiatalságot, a frissességet, az új gondolatokat jelentette. – A világot akarta megváltani a színház nyelvén. Hitvallása volt, hogy a színpadról a piszkot el kell takarítani és a tisztaságot meg kell teremteni – említette Kiss János.
A színes programsorozat felidézi a hatvanas–hetvenes és nyolcvanas évek színházi történéseit, felhasználva minden elérhető eredeti dokumentumot, riportot, fényképet, filmfelvételt, személyes vallomást, emlékezést, amely nemcsak a színházi múltat kutató történészeknek ad kivételes gyűjteményt, de ugyanúgy méltó emléket állít a színházkedvelők számára, nem utolsósorban pedig bemutat egy olyan emberi példát a művészeti közegben, amely a fiatal generációk számára is követendő lehet. Az eseményen tiszteletét tette sok más ismert helyi és országos személyiség mellett a bécsi nagykövet, a müncheni főkonzul és Fülöp Péter helyettes államtitkár. A győri rendezvényen bemutatták a rendezőről novemberben megjelenő, „Át akarta ölelni az egész világot – Harag György színháza" című könyvet, de a Magyar Művészeti Akadémia jövőre diákszínjátszó fesztivállal, konferenciával, filmmel szintén megemlékezik majd a művészről. Győr után a kiállítás november 9-én a Pesti Vigadóban nyílik újra.