Annecy-ban versenyez a Moholy-Nagy Lászlóról készült animációs film

Alkalmazott animációs filmek kategóriában (Commisioned Films) került be a versenyfilmek közé az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem megbízásából készült Moholymotion című rövidfilm, mely az Egyetem névadójának, Moholy-Nagy László születésének 125. évfordulójára készült. A megemlékezés-sorozat tavaly a MOME, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Filmintézet, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház együtt­működésében jött létre. A Moholymotion című rövid animáció a Moholy-Nagy 125 eseménysorozat részeként készült el, és a világhírű magyar alkotó életútját mutatja be 125 másodpercben.

A világ egyik legrangosabb animációs filmes mustráján, az Annecy Filmfesztiválon versenyez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem megbízásából készült, Moholymotion című animáció. A hatrészes Moholy-Nagy 125 podcast-sorozat pedig – melyben olyan világhírű szakemberek szólalnak meg, mint Guy Julier és Ulrich Weinberg – már a Spotify-on is elérhető. Mindkét kreatív anyag a MOME névadója előtti tisztelgésként készült, Moholy-Nagy születésének 125. évfordulójára. Az Annecy Fesztivált 2021. június 14–19. között rendezik meg.

Kollarik Tamás producer elmondta: hatalmas siker, hogy a világ talán legjelentősebb animációs seregszemléjén versenybe kerül Moholy-Nagy Lászlóról készült filmük, de még nagyobb siker, hogy rengeteg helyre, számtalan nézőhöz jutottak el a Moholy-Nagy életművéről készült tartalmaik, a riportok, a dokumentumfilm és az animációs film is.
Az online forgalmazáson túl országos televíziós csatornák vetítették ezeket, de a mozikban, sőt a CineFest Miskolc Nemzetközi Filmszemlén is szerepet kapott. Ez annak köszönhető, hogy széleskörű támogatói csapat állt a Moholy-Nagy megemlékezés és a 125. születésének évfordulójára készült tartalmak mögé – köztük a Magyar Művészeti Akadémia is. Köszönet illeti a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, mert közreműködésükkel, a külföldi magyar intézeteken keresztül Magyarország jó hírnevét és a kulturális diplomáciát is szolgálhatta: Londontól Szöulig láthatták az alkotást és megismerhették Moholy-Nagy rendkívüli életművét.
A filmet a MOME alumni, a Hen animációs stúdió – Darabos Éva, Kádár Melinda, Mákó Bori, Korcsok Lili – készítette, producerek: Fülöp József, Kollarik Tamás. Kreatív producerek: dr. Vincze Zsuzsanna, Szabó Viktória, a koproducer dr. Kucsera Tamás Gergely volt. A koncepciót a MOME közösség Falvai Györgyi és Csányi Dóra vezetésével tervezte, fejlesztette.
Az animációs alkotás itt megtekinthető:

Szintén a megemlékezés keretében készült és már a Spotify-on is elérhető a hatrészes Moholy-Nagy 125 podcast-sorozat, melyben olyan világhírű szakemberek szólalnak meg, mint Guy Julier és Ulrich Weinberg. Ugyanitt, a podcast adások között Mi van az egyetem után? címmel hallhatunk művészetmenedzsmentről, MMA Alkotói Ösztöndíjról (Ösztöndíjprogram), Mecenatúráról és a Filmintézet inkubációs lehetőségeiről. Dr. Kucsera Tamás Gergellyel, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkárával és dr. Kollarik Tamással, Magyar Filmdíjas, Bánffy Miklós-díjas filmes szakemberrel dr. Vincze Zsuzsanna, a MOME munkatársa beszélget. A Moholy-Nagy 125 podcast itt érhető el!
2021. március 31.