Fotó/Forrás: The Estate of Umrao Singh Sher-Gil | MúzeumCafé Facebook

Amrita Sher-Gil-kiállítás nyílt Balatonfüreden

Amrita Sher-Gil életét és alkotásait mutatja be a születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás a balatonfüredi Vaszary Villában, melyet 2013. július 15-én nyitottak meg. A száz éve született festőnő tiszteletére az idei évet Indiában Sher-Gil-emlékévvé nyilvánították. E programsorozat része a most megnyílt kiállítás is.
A tárlat négy részből áll: az első részben a művésznő és családja életét bemutató fotókat láthatunk, amelyek nagybátyja, az indológus Baktay Ervin hagyatékában találhatók az Iparművészeti Múzeum Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Gyűjteményében: az Erdőbaktay Gottesmann családról, a Sher-Gil családról és az Umrao Singh – Gottesmann Mária Antónia családról budapesti, dunaharaszti, zebegényi, párizsi és indiai otthonukról, életükről. A második, Amrita és Magyarország című rész Magyarországon készült Sher-Gil-képeket, a velük összefüggésbe hozható magyar festményeket, illetve a művésznő és családja tulajdonában álló tárgyakat mutatja be. Az Amrita és India című, harmadik rész indiai miniatúrákból, ékszerekből, szárikból áll, amelyek kapcsolatba hozhatók Sher-Gil festészetével, indiai identitásával. A kiállítás vetítéssel zárul: Patrick Cazals, Navina Sundaram és Sára Sándor Amrita Sher-Gilről szóló dokumentumfilmjét láthatja a közönség.

Felvételünkön Keserü Katalin beszél Amritáról a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén látható tablókiállítás megnyitójakor.

Amrita Sher-Gil magyar édesanya és pandzsábi arisztokrata apa gyermekeként született Budapesten 1913-ban. Magyarországi gyermekéveit követően Párizsban folytatott művészeti tanulmányokat, majd Indiában élt, ahol elismert festővé vált. Európai és indiai kultúrához való kötődéséből fakadóan alkotásaiban ötvözte a hagyományos indiai és a modern európai festészetet.

A hétfői megnyitó keretében Salman Khurshid indiai külügyminiszter és dr. Bóka István polgármester fát ültetett a füredi Tagore sétány Indiai Ligetében. Rabindranáth Tagore indiai költőre, íróra emlékezve a külügyminiszter beszélt arról, hogy e fák szimbolizálják a két nép barátságát, egymáshoz való kötődését. Tagore éppen 100 éve kapott irodalmi Nobel-díjat, ezt ünnepelve látogattak el a jelenlévők a Tagore emlékszobába is, majd az Amrita Sher-Gil és Magyarország című kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott mások mellett Halász János kulturális államtitkár, Bogyay Katalin UNESCO nagykövet és Rajeev Lochan, az Amrita Sher-Gil hagyaték jelentős részét őrző Delhi National Galery of Modern Art igazgatója. 
 
A tárlatot Keserü Katalin, a kiállítás kurátora mutatta be a jelenlévőknek.
 
2013. július 16.  |  kiállítás amrita sher-gil