Állva ünnepelték a Szegedi Kortárs Balett előadását Plovdivban

Felállva, óriási tapsviharral ünnepelték szeptember 29-én este a Szegedi Kortárs Balett Carmina burana című produkcióját a One Dance Week elnevezésű nemzetközi fesztiválon Plovdivban. Carl Orff zenéjére Juronics Tamás készített koreográfiát. Juronics Tamás koreográfus, művészeti vezető, az MMA levelező tagja elmondta, hogy a bulgár külképviselettel jó a kapcsolat, ezt a 2016-ban az 1956-os forradalom évfordulóján vendégszerepelve alapozhatták meg, ami szintén nagy siker volt. Akkor a táncművészek Bulgáriában léptek fel és akkor is a Szófiai Magyar Kulturális Intézet szervezésében utaztak ki. Idén a One Dance Week fesztivál az Európa Kulturális Fővárosa 2019 programsorozat keretein belül valósult meg, Magyarországot a Szegedi Kortárs Balett képviselte. A plovdivi vendégszereplést a Magyar Művészeti Akadémia is támogatta.
Juronics Tamás Carl Orff zenéjére készített koreográfiája a Szegedi Kortárs Balett egyik legsikeresebb produkciója. A 2001-es bemutatója óta a darab folyamatosan szerepel a társulat repertoárján közel 300 előadást ért meg, a Carmina burana-t a közönség nagyon szereti, ezért is vitték Plovdivba. A 18 év alatt hat táncos generáció váltotta egymást a főbb szerepekben is. Juronics Tamás saját koreográfiájában a halál szerepét is többször játszotta. Most egy fiatal tehetséges csapat előadásában láthatta a bulgár közönség, aminek nagy sikere volt. A 2019/2020-as évben még sok feladat vár a társulatra, jelenleg is, a bulgár siker után Mexikóban van a társulat, ezúttal a Don Juan című darabbal egy 20 előadásos turnén. Tavasszal újabb turnéra indulnak többek között Brüsszelbe, valamint Oroszországba.
Carmina burana – Táncjáték egy felvonásban
Egy civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő, emberszerű barbár közösség rituálékkal teli életébe pillantunk be, akik félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni, amit a Sors rájuk ró. A Sors, ami néha jót, örömöt, szerelmet, máskor bánatot, halált hoz számukra. Egy lány, kinek eleve rövid élet adatott, egy pillanatra boldognak érezheti magát, a szerelem minden rosszat elfeledtető érzése elhiteti vele, hogy az élet más, szebb is lehet. De Fortuna csalfa és kegyetlen, nem törődik a pillanat szépségével. A csalódások, örömök, félelmek megélésével mindannyian egyre többet tudnak meg önmagukról, sorsukról, lehetőségeikről – emberi mivoltukról.
2019. október 9.  |  juronics tamás szegedi kortárs balett