A te forradalmi titkos művészeted

A Magyar Nemzeti Múzeum REJT/JEL/KÉPEK '56 – A forradalom titkos művészete című időszaki kiállítása az MMA támogatásával jött létre. A kiállításhoz kapcsolódóan a Nemzeti Múzeum kreatív pályázatot hirdetett középiskolásoknak "A TE FORRADALMI TITKOS MŰVÉSZETED SZABADON" címmel, melynek díjátadóját november 3-án tartották a Múzeumban a VIII. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia részeként.
1956 szelleme és a szabadság ereje ma is éppúgy aktuális. A pályázat kiírásának célja a tizenéves korosztály megszólítása volt, ők hogyan tudják beilleszteni a saját történeti emlékezetükbe 1956-ot, és ezt különféle eszközökkel miként tudják interpretálni.
A pályázók 4 darab megadott, a kiállításban szereplő fotó közül választhattak – akár többet is –, amelyekből elkészíthették tetszőleges technikával a pályaműveket. A pályamunka lehetett: fénykép, kollázs, montázs, festmény, grafika, installáció, bármilyen digitális (gif, mém, kisfilm, animáció stb.) és egyéb műalkotás. (A teljes kiírás itt megtekinthető.)
A beérkező pályaműveket a Magyar Művészeti Akadémia és az MNM Történeti Fényképtára, az MNM Történeti Tára és a Kommunikációs és Stratégiai Főosztály szakértőiből álló zsűri bírálta el. A zsűriben Aknay János képzőművész, az MMA rendes tagja képviselte az Akadémiát. A zsűri az első 10 legjobb pályaművet rangsorolta, az 13. helyezett pályamunka kiemelt díjazásban részesült. Az értékes nyereményekből álló díjakat a Magyar Művészeti Akadémia támogatásából biztosították.
A múzeumpedagógiai konferencián megtartott díjátadón az első díjat Balogh Máté LEGO-figurákból készített parafrázisa kapta. A második helyezett Hill Angelika Helena a kiírásban is szereplő 56-os szimbolikát szerkesztette egybe Szétesés, szakadás, szabadság című festményén. A harmadik helyezett Lőrinc Írisz alkotása különleges installáció, amely az 1956 számjegyre építette rá a korszak fotográfiai emlékezetét.
További heten különdíjban részesültek.
Szabó Ottó Csaba Köszönet című videója egyúttal azt is tükrözi, hogyan csapódott le a korosztályban az idei 56-os emlékév ezernyi eseménye. Szőke Nóra műve fantasztikus grafikai tudásról tett bizonyságot, amikor pontokba öntötte a Sztálin-szobor ledöntését. Kővári Dorottya pedig a szobor ledöntéséről készült fotóból rakta ki Sztálin arcát, egyúttal utalva a diktatúra restaurálására is.

Török Rebeka Lehull a zsarnokság csillaga című művét is több zsűritag az első három helyezett között szerette volna látni. Kombinálta a megadott fényképet saját ikonográfiájával. Veres Villő Élő plakátja egyedi technikával készült: magokat, anyagdarabokat használt fel, hogy plasztikussá tegye az egyik fotót. Fogarasi Dzsamila Budapest '56 Elesett forradalmára a Köztársaság téren című táblaképe ugyancsak érzékenyen adta vissza a forradalom egyik megrázó pillanatát. Kovács Melinda „Nem hiába" című munkája nemcsak tavaszi színekbe öltöztette 1956-ot, hanem egy elemzést is készített az alkotásához.

A nyertes pályaműveket (110. helyezett) A REJT/JEL/KÉPEK '56 A forradalom titkos művészete című kiállítás finisszázsában, 2016. november 713. között kiállítja a Magyar Nemzeti Múzeum.

2016. november 3.  |  pályázat aknay jános 1956 magyar nemzeti múzeum