A Nemzet Művészei a köztévé új műsorában

A magyar kultúra és sport legendás nagyjaival beszélget Ugron Zsolna író A Nagyok című rendhagyó műsorsorozatban, amelynek első adását szeptember 15-én kedden tekinthetik meg az érdeklődők a Duna Televízióban. Az első adás vendége: Hager Ritta.
Ugron Zsolna beszélgetőpartnerei a nemzet művészei, a nemzet színészei, a nemzet sportolói, valamint a magyar közélet kiemelkedő alakjai. Műsora azért is rendhagyó, mert nem egy klasszikus interjút láthat a közönség, ő sem riporterként van jelen, hanem mint író. Véleménye szerint a műsor inkább magánbeszélgetésre hasonlít, ahol olyan történetek hangoznak el, amelyek formálták, alakították interjúalanyai életét. A történeteket szubjektív összekötő szövegek kapcsolják össze és formálják interjúvá, amelyeket benyomásai alapján ír meg a forgatásokon.
Az elhangzott történetek nagyon széles skálán mozognak, a gyermekkori emlékektől kezdve kifejezetten a szakmához kapcsolódó élményekig.
A beszélgetések helyszíne a Turai Kastély, amelynek Ugron Zsolna szerint nagyon különleges atmoszférája van: nagy hatással volt az interjúalanyokra és rá is, hogy nem stúdióban ültek, hanem egy olyan helyen, amelynek saját története van. Az épület maga díszes és impozáns, és ezzel erős kontrasztban van belső üressége, a minimalista tér: a színészeknek, rendezőknek sokszor személyes élményük is kapcsolódott a kastélyhoz, amelyet gyakran filmforgatásokra is használnak.
A Nagyok című sorozat nem szakmai vagy kronológia életműveket mutat be. Célja, hogy a történetek hallatán a nézők szabadon alkossanak képet magáról az emberről. A képernyőn nemcsak személyes vagy családi történetek, hanem történelmi pillanatok is felelevenednek. A történeteket segítik, felerősítik azok az archív fotók és felvételek, amelyek a beszélgetés helyszínén körbeveszik a beszélgetőket.
A 26 perces műsor első vendége a nyolcvannégy éves Hager Ritta iparművész textiltervező, A Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, aki elképesztő humorral mesél arról, hogyan tanult meg téglát vetni, hogyan szökött el bulizni a kitelepítésből, és miért jó, ha az ember megtanul cipőt talpalni. A művész Belső csend című munkáját több millióan látták Berlinben, Összefonódások című művét egy vidéki raktárból "rángatta elő", hogy Franciaországban kiállíthassák.
A következő hetekben mások mellett Kulcsár Győző sokszoros olimpiai és világbajnok vívó, Blaskó Péter Kossuth-díjas színművész, Dávid Katalin Széchenyi-díjas művészettörténész, Varga Imre Kossuth-díjas szobrász, Szakcsi-Lakatos Béla Kossuth-díjas dzsesszzenész, Perényi Miklós kétszeres Kossuth-díjas csellóművész, Sára Sándor Kossuth-díjas filmrendező-operatőr, valamint Portisch Lajos nemzetközi nagymester, sakkolimpiai bajnok történeteivel találkozhatnak a műsor nézői – olvasható az MTI beszámolójában.

A NAGYOK Hager Rittát bemutató első része kedden este 22.20-kor lesz látható a Duna Televízió műsorán.
2015. szeptember 15.