A művészet rétegződései

Olasz és magyar képzőművészek munkáinak tárlata
 
Olasz és magyar képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás A művészet rétegződései címmel augusztus 9-én a Pesti Vigadóban. A tárlat egy 2015-ös genovai magyar bemutatkozás „viszonzása". Az akkori kiállítás a genovai Art Commission egyesület rendezésében A művészet égtájai: MagyarországOlaszország címmel nyílt meg a Dózse-palotában.
A kiállító olasz művészek többsége a két évvel ezelőtti tárlaton is részt vett, míg a magyarok közül csak néhányan állítottak ki a liguriai tárlaton – idézte fel Sulyok Miklós művészettörténész, a budapesti tárlat megnyitóján.
„Az itt látható válogatás különleges szelete a magyar művészetnek, melyet az egyik legnagyobb magyar képzőművész-szövetség és annak elnöke, Simonffy Márta hasított ki a magyar képzőművészet korpuszából" – emelte ki. Sulyok Miklós kifejtette, hogy a kiállított festményeken, kisplasztikákon és installációkon jelentős szerepet kap az idő és a digitális képalkotás, valamint az elmúlás témája is.
„Az olasz kiállítási anyag, amelyet Virginia Monteverde hozott létre, egy olyan képi világot alkot, amelyben a retinális művészet és a poszt-duchamp-i irányzat interakcióba lép, csakúgy, mint a hagyomány és a legfejlettebb digitális technológia, a formális pillanat és a tartalomközpontúság" – emelte ki Viana Conti műkritikus.
Mint mondta, a szemlélőt lenyűgözheti a multimédiás ingerözön, és megértheti, miért kell ellenállnia többek közt a szexizmusnak, a diszkriminációnak és a sztereotípiáknak.
A Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége közös tárlatát október 8-ig láthatja a közönség a Pesti Vigadó VI. emeleti kiállítótermeiben.
2017. augusztus 11.  |  jovián györgy sulyok miklós simonffy márta