A mi Kodályunk 2.

Elkészült és decemberben a mozikba kerül Petrovics Eszter Kodály-filmtrilógiájának második része, mely a zeneszerző, zenetudós életének az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus 1923-as bemutatásáig tartó időszakát dolgozza fel, a remekművet állítva a középpontba. A sorozat első részéhez hasonlóan a filmben a két főszereplő – Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zeneakadémista, akik ezúttal a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékeit alakítják – egymással és különböző szakértőkkel zajló beszélgetéseiből, valamint a filmben felcsendülő zeneművekből tárul fel Kodály életpályájának e korszaka. A film létrejöttét a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.
Az alkotás amellett, hogy bemutatja a korszak kiemelkedő zeneműveit, kitekint Kodály irodalmi érzékenységére is: a magyar költészet felé fordulására, saját publicisztikai munkáira és Móricz Zsigmonddal való kapcsolatára, szellemi és valós találkozásaikra. A filmben feltárul a mindenkit megrendítő történelmi események hatása Kodály életére és műveire, beleértve a meghurcoltatását, a Dohnányi–Bartók–Kodály hármas és Hubay Jenő konfliktusát, valamint a Psalmus Hungaricus keletkezéstörténetét, amely egyszerre reflektál a szövege alapjául szolgáló zsoltárfordítás Dávid-korabeli eseményeire, illetve az első világháború elvesztésére és a trianoni békeszerződésre.
A film végén, az alkotás csúcspontjaként teljes egészében bemutatásra kerül a Psalmus Hungaricus hangversenytermi előadása, a mű egykori ősbemutatójának helyszínén, a Pesti Vigadóban. A Psalmus Hungaricus koncertet 2021. június 30-án rögzítették az MMA székházának dísztermében, a hangverseny a Szent István Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar előadásában volt hallható, karmestere Rajna Martin, a szólista pedig Kovácsházi István voltak.

Az első rész – amely szintén a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával készült el – a Magyar Mozgókép Fesztiválon "A legjobb egész estés dokumentumfilm" kategória díját (Magyar Mozgókép Díj) nyerte el.

A film közönségpremierje 2022. december 1-jén lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban, és szintén ettől a naptól az ország számos art mozijában vetítik.

A MI KODÁLYUNK 2. RÉSZ – PSALMUS HUNGARICUS
zenés dokumentumfilm, 81 perc, 2022
Rendező: Petrovics Eszter
Szereplők: Fekete Gábor, Radnóti Róza
További szereplők: Perényi Miklós, Tóth Márton, Csonka Laura, László Ferenc, Lakatos Gergely, Pálmai Oliver, Mákné Cseman Eszter
Producer: Muhi András, Ferenczy Gábor
Gyártó: FocusFox; forgalmazó: Pannonia Entertainment
2022. november 29.  |  filmbemutató a mi kodályunk zenei dokumentumfilm