A Magyar Nemzeti Színház 175 éve

175 éve, 1837. augusztus 22-én nyitotta meg kapuit a Nemzeti Színház – akkor még Pesti Magyar Színház –, s ennek alkalmából megemlékezést tartott a Magyar Művészeti Akadémia.

A Bajor Gizi Színészmúzeumban rendezett ünnepségen Fekete György, az akadémia elnöke mondott köszöntőt, majd házigazdaként Szakonyi Károly író, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője fogadta a megjelenteket.

Az ünnepséget vásári képmutogató játék vezette fel a Térszínház előadásában.

A jeles évfordulóra emlékezve egy archív filmösszeállítást láthattak a vendégek a Nemzeti Színház történetének, előadásainak 1930-as, 40-es éveiből vett jeleneteiből, majd elemzések, visszaemlékezések hangzottak el. Felszólalt dr. Székely György színháztörténész, Lengyel György rendező (előadását Blaskó Péter olvasta fel), Gajdó Tamás színháztörténész, Győrei Zsolt drámaíró és Breuer Ottó, a Nemzeti Színház nyugalmazott ügyelője, valamint közreműködött – Blaskó Péter mellett – Császár Angela és Kubik Anna is.

Székely György színháztörténeti előadásában megállapította: a Nemzeti Színház legnagyobb teljesítménye, hogy még mindig létezik. „Még el sem készült, máris folytak a viták, ki, hol építse meg, ez később megismétlődött. Mindig is csoportok, ambíciók, pártoskodások érintették a munkáját."

Több előadó szerint is Bajza József, Paulay Ede, Hevesi Sándor és Németh Antal igazgatók jelentették a Nemzeti Színház aranykorát, hiszen ők „egyaránt a nemzeti kultúrát, az európai szellemiséget, a hazai és a világszínjátszás hagyományait, drámairodalmi értékeit és a kortárs dráma és színjátszás értékes tendenciáit képviselték." A színház legdinamikusabb fejlődése – a II. világháború éveiben – Németh Antal idejére tehető, aki komoly stílusigénnyel lépett fel, három év alatt ötvenkét bemutatót (kortárs darabok, szabadtéri előadások, külföldi színrevitelek is) tartottak. Természetesen szó esett a három legtöbbet játszott hazai mű történetéről: Madách Imrétől Az ember tragédiája, Katona Bánk bánja, valamint Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéje mindig is kiemelt helyen állt a Nemzeti életében.

A megemlékezésen ott volt még Király Levente, a Nemzet Színésze, valamint ismert művészek, színházigazgatók, többek közt Fülöp Zsigmond, Moór Marianna, Rátóti Zoltán, Tokody Ilona, Vidnyánszky Attila is.

Fekete György köszöntője a 175 éves Nemzeti Színház ünnepségén itt olvasható.

 

2012. augusztus 23.  |  király levente székely györgy