Sára Ernő plakátja

Az MMA tagjai a magyar kultúra napján

A Magyar Művészeti Akadémia tagjai az ország számos pontján és külhoni rendezvényeken is részt vesznek a január 22-éhez, a Himnusz születése kétszázadik évfordulójához kapcsolódó megemléke­zé­seken. Az 1989 óta évente megtartott ünnep történetéhez tartozik, hogy Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia néhai elnöke, néhai tiszteletbeli elnöke az Antall-kormány államtitkára­ként kapta azt a feladatot, hogy 1992. január 22-re hirdesse meg a magyar kultúra napját civil ünnepként. Abban az évben Sára Ernő tervezőgrafikus, az Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat vezetője plakátjával indult "misszionárius útjára" a felhívás, százezreket megmozgatva és hagyományt teremtve.
A Pesti Vigadó ugyan zárva tart, de az MMA intézménye, a Műcsarnok kiállításai a január 21–22-i hétvégén 50%-os kedvezménnyel látogathatók, az aktuális kiállítások katalógusai pedig szintén féláron kaphatók.
Az MTVA az M5-csatornán a magyar kultúra napján 12.45-től mutatja be a Magyar Művészeti Akadémia portréfilmsorozatában készült portréfilmet Sebestyén Márta népdalénekesről, az MMA rendes tagjáról „Kétszeresen imádkozik, aki énekel" címmel. Bővebb információ itt olvasható.
Kiállításmegnyitó, előadóest, műalkotás avatása, színházi rendezvény egyaránt található az akadémikusi részvétellel tervezett, a magyar kultúra napjához kötődő programok között.  A számos program közül néhányból válogattunk.

január 20.
Karátson Gábor
író, festőművész, az MMA néhai tagja illusztrációiból nyílik kiállítás a Stuttgarti Magyar Kulturális Központ – Liszt Intézetben. A tárlaton a 2015-ben elhunyt művész Goethe Faust című művéhez készített illusztrációi láthatók január 20. és február 24. között.

január 21.
- Pregitzer Fruzsina színművész, az MMA rendes tagja a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban Uram, nem látta Magyarországot? címmel mutatja be önálló estjét.    
- Galánfi András fafaragó népművész, az MMA rendes tagja, a magyar kultúra napja alkalmából a 125 éve született bihari költőre, Sinka Istvánra emlékezik hajdúszoboszlói előadásában
- A Nyíregyházi Cantemus Kórus ünnepi hangversenyén köszöntőt mond Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, vezényel többek között Szabó Dénes karnagy, az MMA rendes tagja, a nemzet művésze. Az esten fellép: Bogányi Gergely zongoraművész, az MMA rendes tagja; Szarvas József színművész, az MMA rendes tagja és a Nyíregyházi Cantemus Kórus énekkarai.
- Ujvárossy László grafikusművész, az MMA rendes tagja a „Kikből lesznek a jövő képzőművészei?" című kerekasztal-beszélgetésen vesz részt a nagyváradi Moszkva Kávézóban.
- Január 21-én és 28-án rendezik meg a Pajtaszínházi Szemlét, amelyen 19 megyéből érkező vidéki amatőr társulatok mutatkoznak be a budapesti Nemzeti Színházban. A programot és eredményeit január 21-én többek között Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, az MMA rendes tagja és Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, az MMA rendes tagja, a nemzet művésze mutatja be.

január 22.
- A Kossuth Rádióban hallható beszélgetés a kultúráról Szörényi László irodalomtörténésszel, az MMA rendes tagjával.
- Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínház vetíti Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész illusztrátor, az MMA néhai tagja, néhai tiszteletbeli elnöke Toldi című egészestés animációs filmjét.
- Etyeken a Látogatóközpontban az Etyeki  esték rendezvény-sorozatban Petrás Mária népdalénekes, keramikus, az MMA rendes tagja kiállítással egybekötött előadása tekinthető meg.
- Magyarkanizsán Bicskei Zoltán filmrendező, grafikus, az MMA rendes tagja a Regionális Kreatív Műhely korábbi igazgatója által szervezett koncertet láthatják a vendégek.
- A Duna TV interjúsorozatában, ami keresztény felekezetek himnuszairól szól Tardy László kántor-karnagy, az MMA rendes tagja a "Régi magyar himnuszról", vagyis a Boldogasszony, Anyánk énekről beszél és orgonán mutatja be a művet.
- A Bereményi kalapja című kreatív portréfilm televíziós premierjére kerül sor az M2 Petőfi csatornán a magyar kultúra napja, Bereményi Géza író, az MMA rendes tagja, a nemzet művésze 77. és Cseh Tamás 80. születésnapja alkalmából.
- Szatmárcsekén ünnepélyes keretek közt haranglábat avatnak, az eseményen részt vesz Kékedi László fafaragó, az MMA Népművészeti Tagozatának vezetője.
- Lengyelországban a wroclawi Fehér Gólya zsinagóga ad helyet az Építs nekem hajlékot! Magyar közösségek zsinagógái című vándorkiállításnak, ami a zsinagógaépítészeti műfaj sajátosságait, az építtető közösségeket mutatja be. A tárlat a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ gondozásában valósult meg, a Liszt Intézet közreműködésével.

január 23.
- Móser Zoltán fotóművész, az MMA rendes tagja önálló tárlata nyílik meg „Látom magamban" címmel a Dombóvári Művelődési Házban.
 
január 27.
Berecz András mesemondó, énekes, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja estje Félbevágott pipafüst címmel Martonvásáron.
2023. január 20.  |  magyar kultúra napja programajánló