2017. január 23. – április 30.
Szent István Király Múzeum
Csók István Képtár (Székesfehérvár, Bartók B. tér 1.)
A fenevad hatvanhat álarca 4. (Párkányi Raab Péter munkája)

A döntés

Somogyi Győző 127 festményét és Párkányi Raab Péter 66 fotóját, fény-, tér- és illatinstallációját vonultatja fel A döntés című kiállítás január 23-tól a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában Székesfehérvárott. A sötétben berendezett tárlat utazást szimbolizál: igazság vagy megalkuvás – ez a két művész kérdésfelvetése.
Az alkotóművészek, Somogyi Győző grafikus- és festőművész, a Nemzet Művésze és Párkányi Raab Péter szobrász szándéka szerint „A tárlat koncepciója egy erkölcsi kérdésre épül. Arra sarkalljuk a látogatót, hogy döntsön a szépség, jóság, igazság és szentség, valamint a megalkuvásokba kényszerítő vétkek és bűnök kísértése között. Ez egyénileg minden ember, a közösség és a nemzet sorskérdése.". Tóth Norbert kurátor a sötét térben berendezett kiállítás egy utazást szimbolizál a félhomályban rejtőzködő fenevad szorítása és a fényben büszkén álló hősök dicsősége között az áhított égi világ felé. Az innovatív fény- és illathatásokkal kísért tárlat szakrális középpontjában egy régi kápolnát idéző tér áll, belsejében az Árpád-ház Somogyi Győző által megfestett szentjei láthatók, szimbolizálva a mindenki számára nyitott lehetőséget, hogy életmódjával elérje az áhított égi világot, összekösse az eget és a földet, a természetet és a Teremtőt. Somogyi Győző szerint a Döntés nem egy hagyományos képzőművészeti tárlat, hanem egy teljesen új műfaj, amellyel alkotásai korábban még nem találkoztak. „A művésznek mindig félálomban, egy bizonyos fajta tudatlanságban kell alkotnia, rábízva kezét a Jóisten vezetésére és az ihletre. Most azonban szembesülök vele, mit mondanak ezek a képek, és hogy jól szolgálnak-e mint alapanyag egy új alkotásban" – jegyezte meg a képzőművész, azt is hozzátéve, hogy „a magyar nemzet és általában a nemzetek, a helyi népek és kultúrák fennmaradása az egész emberiség érdeke. Olyan ez, mint a biodiverzitás, feltétele annak, hogy a Föld mint élő valóság fennmaradjon. Mindezt most globalizáció néven különböző sátáni erők fenyegetik, amelyek be akarják darálni a népeket és a helyi kultúrákat". Mindenkinek döntenie kell, hogy a nemzetet és a kultúrát építők, vagy az azt lebontók oldalára áll. Párkányi Raab Péter hangsúlyozta: úgy tekint a Döntés című tárlatra, mint Somogyi Győző önálló kiállítására, szerepe csak kiegészítő jellegű.
"Somogyi Győző életműve kristálytiszta, pozitív személyeket, hősöket, szenteket jelenít meg. Nincs azonban pozitív hős negatív lények nélkül. Ez a kontraszt az, amelyet meg kellett teremtsek" – hangsúlyozta a fenevad 66 képmására utalva Párkányi Raab Péter. Hozzátette azt is: a tárlat felveti a kérdést, hogy megtudjuk-e változtatni közös sorsunkat. A döntés című kiállítás az egész nemzetben gondolkodik, ugyanakkor számos székesfehérvári utalás is felismerhető az anyagban, amelyben megjelennek az ott koronázott királyok, valamint a város későbbi korokban élt hősei is – emeli ki Kulcsár Mihály, a múzeum igazgatója, aki felhívja a döntésre kész látogatók figyelmét, hogy a kiállítás alkotói tárlatvezetésekkel, beszélgetésekkel és előadásokkal, valamint családoknak ingyenes hétvégékkel is várják az érdeklődőket. Programokat szerveznek a kiállítás népszerűsítésére a határon túl is, például Zentán, Kassán és Ungváron. Az április 30-ig látogatható kiállítás idejére a múzeum vasárnap is nyitva tart.

A kiállításról a www.adontes.hu internetes oldalon érhető el részletes információ.

2017. január 20.  |  kiállítás somogyi győző párkányi raab péter