A barokk kor szerelmese

2018 augusztusában hirdették ki, hogy kik nyertek a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíj pályázatán. Az MMA ugyanis átfogó rendszert indított a kormány támogatásával: minden évben 100 fiatal, illetve középgenerációs művész részesül a hároméves támogatásból. Az ösztöndíjakat az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete kezeli. Az alkotók között találjuk Lőkösházi Mária egyetemi hallgató, szoprán énekművészt is. Mária a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oratórium mesterszakán tanul. Korábban magánénekesnek készült, de számos műfajjal megismerkedett az utóbbi években. Őt kérdeztük.

– Volt-e bármilyen családi indíttatás, hogy zenei pályára ment?

– Igen, volt. Édesanyám zeneszerző, zongora, zeneelmélet szakos tanár, katolikus kántor. Anyatejjel szívtam magamba a zenét. Iskoláimat is így választotta meg számomra, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában kezdtem el a zenével foglalkozni, ahol ő is tanított.

– Önéletrajzában megemlítette Pászthy Júlia nevét. Milyen kapcsolat fűzi Önöket egymáshoz?

– Pászthy Júlia a jelenlegi énektanárom, akit megmentőmként tartok számon. Gyerekkorom óta tanulok már énekelni, és a legkülönbözőbb énektechnikákkal találkoztam, de egyik sem adta meg számomra az igazi komfort érzetet az éneklésben. Ez nagyon rémisztő volt számomra. Pászthy tanárnő 2-3 hónap alatt illesztett helyre mindent bennem, így koncertjeim során, valódi felszabadultságban, nagy örömömet lelem az éneklésben.

– Szívesen énekel minden zenei stílusból, de különös tekintettel a régizene érdekli. Miért?

– A barokk iránti elköteleződés még kis iskolás koromban kezdődött a 10 éves hárfás múltam alatt. Sok művet játszottam ebben a stílusban és ráéreztem az ízére. Amikor már énekesként találkoztam a barokk mesterek műveivel, otthonosan éreztem magam a zenei megoldások terén. Az pedig külön szerencse, hogy a hangi adottságaim – mint pl. a korolatúr készség, nagy ambitus – előnyösek ezen stílus műveléséhez.

– Több jelentős koncerten is énekelt az utóbbi időben. Melyikre emlékszik vissza legszívesebben?

– Szívesen emlékszem vissza az áprilisi tavaszköszöntő koncertemre a Nádor teremben, ahol Schubert-műveket énekeltem. Ennek a koncertnek apropójából ismerkedtem meg egy új kamara partnerrel, akivel a gyümölcsöző együttműködés jegyében a következő koncertre is együtt készülünk. A Liszt Múzeumban Franz Schubert: Der Hirt auf dem Felsen c. darabját játsszuk majd Szikora Mártonnal és Alszászy Gáborral egyéb Schubert-dalok mellett.

– Ki a kedvenc zeneszerzője és miért?

– Kedvenc zeneszerzőm több is van. Egyet sem tudok igazán a másik fölé emelni, mert mindenki másban jó. Opera műfajban Mozart, oratóriumban Händel, dalokban Richard Strauss, Schubert, és folytathatnám a sort…

– A közeljövőben hol lép fel, kivel és mit énekel?

– A közeljövőben a Liszt Múzeumban megrendezett Schubert matiné mellett, június 29-én az ELTE zenekarával és énekkarával éneklem majd Vivaldi Gloriáját. Majd az iszkaszentgyörgyi kastélyban adok barokk áriaestet. Emellett megkezdem a felkészülést egy angol-barokk kamaraestre is, amelyre majd az ősszel kerül sor. Októberben a Zeneakadémia Nagytermében Händel: Israel Egyiptomban c. művében leszek szoprán szólista.

– Miért könnyíti meg munkáját a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíja?

– A Magyar Művészeti Akadémia nagyban megkönnyíti a munkámat. Az ösztöndíj, amit elnyertem, biztosítja a lehetőséget, hogy folyamatosan koncertezhessek. Szeptember óta végzem az ösztöndíjas munkámat, mely által már most is rengeteget léptem előre. Azóta kapok koncertfelkéréseket is, így csökken a saját szervezésű koncertek száma. Az előadói gyakorlat ilyen mértékű fejlődésére sem számítottam ilyen hamar. A repertoár-ismeretem folyamatosan bővül, és a kamarapartnerek száma is. A művészi pályámhoz hatalmas segítség számomra ez az ösztöndíj.


2019. május 21.  |  interjú régizene mma ösztöndíj program