Ágh István, a nemzet művésze emlékezik Sinkára

A 125 éve született Sinka Istvánról emlékeztek meg

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata és a Magyar Írószövetség Sinka István 125 címmel emlékestet rendezett november 28-án a Pesti Vigadó Makovecz termében, ahol  kerekasztal-beszélgetéssel idézték meg a 125 éve született „Fekete bojtár" alakját. A beszélgetést Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke moderálta, melyen részt vett Ágh István költő, az MMA rendes tagja, Jánosi Zoltán, József Attila-díjas irodalomtörténész és Mezey Katalin, Kossuth-díjas költő, az MMA rendes tagja is. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az oktatásban és az irodalmi köztudatban, kánonban is fontos volna, ha a méltó helyre kerülne a költő munkássága, mely egy eltűnt világot, a paraszti világot helyezi előtérbe. A rendezvényen Horányi László színművész adott elő Sinka István verseiből és írásaiból.
Sinka István (Nagyszalonta, 1897 – Budapest, 1969) a 20. századi magyar költészet és prózaírás egyik nagy alkotója, pályája a népi írók mozgalmához kötődik. A szocialista rendszerben hosszú szilenciumra ítélték, az 1956-os magyar forradalom napjainak kivételével 1961-ig nem jelenhettek meg írásai, könyvei. Később pedig maga Sinka nem járult hozzá, hogy megjelenjenek művei. 1990-ben posztumusz Kossuth-díjat kapott. „A költő életműve máig nem nyerte el méltó helyét szellemi köztudatunkban és az oktatásban" – hangsúlyozta a kerekasztal-beszélgetés során Mezey Katalin. 1967-ben olvasta Sinka egyik verses elbeszélését, a Mesterek utcáját, mint említette, lenyűgözte a mű koncepciója, megformáltsága. Mivel nagyon közel állt hozzá Sinka költészete, eredetileg erről szerette volna az egyetemen a szakdolgozatát is írni. „Sinka az a vándor, aki a Szigetek könyvében végiglátogatja a tanyavilágot. A költészetével ország- és népismeretet adott át" – jelentette ki Mezey.
Jánosi István irodalomtörténész úgy fogalmazott, hogy Sinka István nemcsak magyar irodalmi, hanem világirodalmi jelenség, nagyon jól ismerte a paraszti világot és a pásztorvilágot, amiből a költészete merítkezett. Egyszerre volt ősi és modern Sinka költészete, akinek műveit Csokonai, Petőfi és Arany János műveihez hasonlította. Kiemelte azt is, hogy a 125 éve született költő a magyar emberek hitvilágát, ősi rítusait jelenítette meg verseiben, műveiben. Jánosi egyetértett Ágh Istvánnal abban, hogy Sinka azért nem eléggé ismert és népszerű költő manapság, mert működnek a régi reflexek és előítéletek. Ezért sok még a tennivaló mind az oktatásban, mind az irodalmárok körében, hogy ez a helyzet megváltozzon. Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke úgy vélte, azért az mindenképpen pozitívum, hogy Sinka művei a rendszerváltás óta már hozzáférhetőek az olvasóközönség számára.
„Az irodalomtörténeti feldolgozása jó Sinka munkásságának, azt azonban én is hiányolom, hogy keveset szerepel a neve az oktatásban" – fogalmazott Jánosi Zoltán. Hozzátette, az irodalomtörténészeknek nem a nyugatihoz kéne folyamatosan hasonlítgatni a magyar irodalmat. Kiemelte, hogy a Mesterek utcája és a Szigetek könyve két olyan fontos mű, amelyben Sinka István egy mára szinte teljesen eltűnt világot, a paraszti világot, tanyavilágot ábrázolja, mutatja be. Mezey Katalin ezzel kapcsolatban úgy látta, hogy azért kezd újra az olvasók érdeklődése a régi paraszti világ felé fordulni, annak ellenére, hogy a szocializmus évtizedeiben a 20. században szinte megsemmisítették a paraszti közösséget hazánkban, de szinte egész Európában is. A beszélgetés végén ugyanakkor bizakodóan fogalmazott, mert szerinte az olvasókban megvan az akarat arra, hogy ne hagyjuk elveszni régi, hagyományos értékeinket, így például Sinka István nagyon értékes életművét sem.

Bujdosó-ének

Száll a nap lefele, lefele,
megy az út elfele, elfele.
Hát én szegény pásztorlegény,
hova menjek? Lesz e remény?
Lesz-e remény, lesz-e szállás,
bujdosásomban megállás?...

Indulok hát... Száll le a nap!
Belőlem csak árnyék marad.
Hogyha úton eső hinti,
s arcom szidalom érinti:
ég aljáról vihar kél fel,
s betemet majd falevéllel.

1954

2022. november 30.  |  emlékest ágh istván mezey katalin erős kinga sinka istván 125