megnyitó fotógaléria:
.
Botcsinálta bölcsek, 1971 Fotó: Keleti Éva (1971) MTI Fotó

50 éves a Szentendrei Teátrum

Magyarország egyik legrégebben működő és talán legszínesebb szakmai hagyományokkal rendelkező szabadtéri színháza, a Szentendrei Teátrum 50 éves. A színház vezetése – felismerve ezt a kulturális értéket – három éve a színház történetének átfogó színháztörténet-vizsgálatát és elemzését, emellett a szabadtéri nyári játékok historiográfiai vizsgálatának megalapozását tűzte zászlajára. Ezt a jubilemi évre előkészítendő már tavaly elindult a Szentendrei Teátrum elmúlt fél évszázadát feldolgozó színháztörténeti kutatás eddigi eredményeit bemutató aloldala, a TEÁTRUM50. A Magyar Művészeti Akadémia aktív szerepet vállal a színházi emlékezet megőrzésében, ezért támogatólag állt e kutatás mellé is. 2019. augusztus 30-án estétől a városba látogatók utcatárlaton is megismerhetik a színház helyi történetét. A TEÁTRUM50 utcatárlat – a Szentendre Éjjel-nappal Nyitva Fesztivál programjaként, a művelődési ház melletti, hangulatos Futó utcában – érdekességeket villant föl az MMA által is támogatott TEÁTRUM50 kutatási projekt eredményeiből.
A fél évszázada működő, gazdag szakmai hagyományokkal rendelkező Szentendrei Teátrum mint szabadtéri színház olyan kiemelkedő kulturális produktum, ami a szentendrei identitás részévé vált, a város imázsának építésében nagy szerepe van. Létrehozásának körülményei, az első évek indító előadásai (Comico-tragoedia; Pikkó herceg és Jutka Perzsi; Magyar vásári komédiák; Szüzesség acél-tüköre; Templom-téri játékok; Köztársasági huntzutságok) és az ezek alkotógárdái által megalapozott hagyományok a Szentendrei Teátrumot a régi magyar dráma és a kísérletező színházi műhelyek természetes közegévé, irányadó nyári színházává avatták. Az itteni művészi arculatot a kezdetektől fogva a Teátrumhoz erősebben kötődő alkotói formációk határozták meg, mintegy kisajátítva és magukénak érezve – az itteni évadok bemutatóinak létrehozása mellett – az egymásra építkező, hosszabb távú tervek kialakítását is. Ennek a rendkívül színes szakmai múltnak, az itteni alkotói útkeresések és fejlődési utak feltérképezése, elemzése megkerülhetetlen fontosságú a magyar színháztörténet egészének szempontjából.
1969 júliusában a színművészeti főiskolások ötlete nyomán Szentendre különleges hangulatú barokk főterén nyári színház született. A tér egyik sarkában álló színpad körül díszletként a kereskedőházak szolgáltak, s a nézőtérről a város apraja-nagyja és turisták serege bámulta a sürgölődő színházi népséget. Tíz évig tartott itt a Teátrum hőskora, majd egy átmeneti korszak után a Szentendrei Teátrum a barokk városháza belső udvarába költözött. A nagyszínpadi előadásokat ma is itt játsszák. A kamara-előadások helyszíne a Ferenczy Múzeum – korábbi Pajor-kúria – nemrég felújított, klasszicista épületének udvara. A nyári színház harmadik játszóhelye a Dunaparti Művelődési Ház kertje, amely gyerekelőadásoknak, felolvasó-színházi esteknek, ifjúsági programoknak ad otthont. Alkalmanként a MűvészetMalom udvara, valamint a Pest Megyei Könyvtár színházterme is játszóhelyként működik. A július elejétől augusztus végéig tartó nyári szezonban a Szentendrei Teátrum négy-öt bemutatót tart, a magyar színházi élet élvonalbeli rendezői és művészei közreműködésével. Emellett a színházi évad legsikeresebb zenés és prózai előadásaiból láthat válogatást a közönség. A Teátrum műsorában megtalálhatók magyar és külföldi klasszikus és kortárs szerzők színdarabjai, vígjátékok és drámák, előadóestek, valamint egy-egy opera vagy musical előadás is. A színházi előadások mellett jazz, világzenei és komolyzenei koncertek is szerepelnek a kínálatban.

A Duna korzót és a Fő teret összekötő Futó utca Duna felé eső szakaszán látható utcatárlat megnyitójára 18 órától kerül sor Szentendrén, a Dunaparti Művelődési Házban. (2000 Szentendre, Duna korzó 18.) A tárlatot dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, Vasvári Csaba igazgató, valamint Timár András színháztörténész ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

A Szentendrei Teátrum 50 – jubileumi kutatási projekt szakmai program megvalósítását 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.