50 éves a Sodrásban – konferencia Pásztón

2013. október 4-én és 5-én a Sodrásban című film volt a központi téma a Gaál István tiszteletére rendezett pásztói konferencián.
„Varázsvölgy" – így nevezte Gaál István Pásztót, melynek oly meghatározó hatása volt egész életére és munkásságára. Gaál István családtagjai és barátai mellett Shah Gabriella, az életmű egyik gondozója, Sisák Imre, Pásztó város polgármestere és Becsó Zsolt országgyűlési képviselő mondott beszédet a konferencia megnyitásaként. Utóbbi köszöntőjében kiemelte, hogy Gaál István egyszerű képírónak tartotta magát, s az egykori sienai festőkkel érzett rokonságot, holott „a filmművészet nagymestereként foglalta el az őt megillető helyet az egyetemes és magyar kultúra történetében".
 


A rendezvény az 1963-ban bemutatott Sodrásban című film köré épült, ezzel kapcsolatosan tekinthettek meg a jelenlévők egy portréfilmet, melyet Shah Timor készített. Gelencsér Gábor filmesztéta a Sodrásban sajátosságairól, a magyar új hullám kezdeti szakaszába való beilleszkedéséről, egyedi beszédmódjáról szólt, Bakos Gábor pedig a film művészeti nyelvét elemezte. A Magyar Művészeti Akadémiát, mely fő támogatója a rendezvénysorozatnak, Godó Edit, a Művészeti Tagozati Titkárság vezetője, valamint Szmrecsányi Dóra, a Film- és Fotóművészeti Tagozat titkára képviselte az eseményen.

A rendezvénysorozat részletes programja megtalálható itt.
 
2013. október 9.