A Rubens-tanítvány Jan Thomas által festett Zrínyi-portré

400 éve született Zrínyi Miklós – a Művészeti Akadémia megemlékezése

400 évvel ezelőtt e napon, 1620. május 3-án született a Magyar Királyságban, a mai Horvátország területén található Csáktornyán Zrínyi Miklós, kiemelkedő magyar hadvezér és költő, gondolkodó, aki munkásságával és cselekedeteivel maradandó nyomot hagyott az európai, a magyar és a horvát történelemben és művészeti életben egyaránt. Két nemzet tekinti hősének! A 2020-as évet az Országgyűlés a Magyar Honvédség javaslatára Zrínyi-emlékévnek nyilvánította. Az emlékév során egy film előkészítése is elkezdődött – melynek szakmai-kutatói megalapozását a Magyar Művészeti Akadémia segíti.
A magyarok által általában költő és hadvezér Zrínyi Miklósként, „a szigetvári hős" dédunokájaként, a horvátok által pedig többnyire Nikola Zrinski Čakovečki-ként (csáktornyai Zrínyi Miklós) vagy Zrínyi Miklós bánként emlegetett arisztokrata a 19–20. században a magyar és horvát irodalom, történelem és nemzeti emlékezet paradigmatikus alakjává, „katonai eszménnyé" vált.
Katonai pályafutásának legfontosabb célja az ország újraegyesítése, az oszmán hatalom kiűzése a Magyar Királyság területéről, és így Európa védelmének szolgálta.
Zrínyi hadvezérként számos sikert ért el. A XV. században világhírű volt, Európa-szerte tisztelték, elismerték, kitüntetésekkel halmozták el, korszakának legnagyobb stratégájának tartották. Az 1663–64. évi téli hadjárat során 240 km mélyen nyomult ellenséges területre és égettette fel a török utánpótlás szempontjából fontos eszéki hidat, tette a század legnagyobb katonai sikere volt az Oszmán Birodalommal szemben.
Zrínyi Miklós nemcsak hadvezérként, hanem íróként és költőként is jelentős. A Szigeti veszedelem megírása a magyar irodalom klasszikusai közé emelte.
„Zrínyi Miklós élete és munkássága jó példája annak, hogy miként lehet egy magasabb célnak, ügynek alárendelni magunkat. Zrínyi képes volt áldozatot hozni hazájáért, nemzetéért és végső soron Európa védelméért. Fontosnak tartjuk, hogy a Magyar Művészeti Akadémia a saját eszközeivel segítse történelmünk és irodalmunk egyik legjelesebb képviselője emlékének ápolását. Nemes feladat, szép szolgálat Zrínyi életével, tetteivel foglalkozni" – nyilatkozta Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, aki az együttműködést, valamint a támogatást kezdeményezte, amellyel Buglya Sándor tagozatvezető és Vashegyi György MMA-elnök is egyetértett; a támogatás célja a Zrínyi Miklós emlékét éltető film megalapozását művészeti, különös tekintettel irodalmi, valamint történelmi kutatásokkal továbberősíteni.
„Csapatunk több éve foglalkozik Zrínyi Miklós életének kutatásával, szeretnénk filmet készíteni életéről, tetteiről. Meggyőződésünk, hogy Zrínyi Miklós a legjobb szereplő egy közép-európai együttműködéshez, hiszen horvátnak, magyarnak egyaránt azonos narratívát, és azonos hőst jelent, de a környékbeli országok történelem-értelmezésében is közös metszet, ugyanakkor tettei európai hatásúak, a mában visszhangoznak" – nyilatkozta Kollarik Tamás filmes szakember, a Zrínyi-film ötletgazdája, kreatív producere.
A kutatásokra alapozva tehát egy nagyszabású történelmi film is készülhet a jövőben. Káel Csaba kormánybiztos úr által meghirdetett elvhez illeszkedik a terv, a nemzeti filmgyártás, az identitás filmek és a nemzeti koprodukciók sorába illik. Szakmai konzultációk alapján a közeljövőben a Filmintézet elé kerül a kreatív csomag.
„Felelősségünk történelmünk jeles eseményeit és személyiségeit mozgóképen is feldolgozni. Zrínyi Miklós a tizenhetedik század, sőt a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb alakja, akinek gazdag élete és sokszínű karaktere bőséges drámai alapanyagot szolgáltat egy mozifilmnek. A Nemzeti Filmintézettel szoros együttműködésben egy nagyszabású, a fiatalokat megcélzó Zrínyi filmterv előkészítésén dolgozunk. A filmmel célunk méltó emléket állítani Zrínyi Miklósnak, akit Esterházy Pál Mars Hungaricus című művében egyenesen a magyar Marsként aposztrofál" – nyilatkozta Takó Sándor, a film producere.
A filmterv a Mars Hungaricus címet viseli, és Zrínyi Miklós téli hadjáratát feldolgozva az eszéki híd felégetéséig szól története, Zrínyi Miklós személyiségét és hőstetteit állítva középpontba.