Klasszikusok digitalizálva

Több mint 100 filmklasszikust, köztük 21 frissen restaurált, egészestés magyar alkotást mutat be a nagyközönségnek a Magyar Nemzeti Filmalap a harmadik Budapesti Klasszikus Film Maratonon. 2019. szeptember 4. és 11. között a nemzetközi filmfesztiválon az érdeklődők nyolc nap alatt több mint száz restaurált, klasszikus filmet nézhetnek meg. A vetítéseket Budapest több mozijában (az Uránia Filmszínházban, a Toldi és a Puskin moziban, a Francia Intézetben), valamint Győrben és Egerben rendezik. A Bazilika előtt ingyenes szabadtéri vetítésen lesz látható Jankovics Marcell Fehérlófia című rajzfilmje és az első magyar rockopera, az István, a király filmváltozata.
A Magyar Nemzeti Filmalap 2017-ben hirdette meg a magyar filmkincs hosszútávú megőrzését szolgáló digitalizálási és filmrestaurálási programot. Ennek keretében a Filmalaphoz tartozó Filmarchívum és Filmlabor összehangolt munkájának köszönhetően évi 25-30 magyar játékfilm újulhat meg, mintegy harminc szakember részvételével. A filmek alkotói, operatőrei, hangmérnökei, rendezői is közreműködnek az alkotások hangfelvételeinek és látványvilágának korhű rekonstrukciójában. A program keretében 2017-ben sor került többek között a Fábri Zoltán-életmű, 2018-ban Szabó István és Sára Sándor filmjeinek, 2019-ben pedig Mészáros Márta életművének felújítására. Emellett korábban a Magyar Művészeti Akadémia támogatta Szőts István két legfontosabb filmjének, valamint több 1956-os tematikája filmklasszikusunk felújítását is.
A Budapesti Klasszikus Film Maraton műsorra tűzi a magyar filmtörténet frissen restaurált, kiemelkedő alkotásait. Mészáros Márta Örökség című filmje lesz a nyitófilm az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Látható lesz az 1930-as évek sikerfilmje, a Meseautó, Perczel Zita unokájának bevezetőjével, és a film világát megidéző kiállítás is kapcsolódik a bemutatóhoz. Gaál István Sodrásban, Zolnay Pál Fotográfia, Jankovics Marcell Fehérlófia és János vitéz, Jancsó Miklós Szerelmem, Elektra, Tarr Béla Kárhozat című filmjei és Törőcsik Mari kivételes alakításaival Maár Gyula Teketória című rendezése is újra nagyvásznon lesz látható a Film Maratonon. Jankovics Marcell János vitézének restaurált változata szeptember 19-től a hazai mozikban is látható lesz, négy fővárosi filmszínház mellett számtalan vidéki mozi is műsorra tűzi.
A világhírű Udo Kier, a film főszereplője jelenlétében lehet megnézni az Uránia Nemzeti Filmszínházban Bódy Gábor Psyché című filmeposzát, melynek eddig nem látott próbafelvételeit is láthatja a közönség a vetítés előtt.
A vetítéséket mesterkurzusok, kiállítások, zenés programok is kísérik. A szakmai programokra olyan hazai és külföldi előadókat hívtak, akik az archívumi világ, a filmrestaurálás jó ismerői és olyan alkotásokkal készültek, amelyek befogadhatóak azok számára, akik érdeklődnek a film megőrzése és megújítása iránt. Ezért is fő feladata a fesztiválnak, hogy ne csak eljuttassa a filmeket a közönséghez, hanem megismertesse őket a film archíválási munkák legfontosabb kérdéseivel. Beszélni kell arról, hogy mit jelent a filmarchíválás és digitalizálása. Utóbbi munkában nagy szerepe volt a Magyar Művészeti Akadémiának is. Most van először ugyanis lehetősége a Filmarchívumnak arra, hogy programszerűen, tervezhetően digitalizáljon és restauráljon. A Digitális Filmfelújítási Program keretében kockáról kockára 4 K-s felbontásban restaurálják a műveket. 72 ezer film 260 ezer tekercsen sok munkát ad még. Digitalizálni kell emellett még a régi híradókat, reklámokat, dokumentumfilmeket. A Magyar Nemzeti Filmarchívum a Magyar Művészeti Akadémia segítségével tehát a jövőben is folytatja a digitalizálási programot.
* * *
Az MMA Kiadó és a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum közös vállalkozása a Láthatatlan filmtörténet című sorozat, melynek legújabb kötetét, Dobai Péter MAGYAR KERESZT című forgatókönyvét a Budapesti Klasszikus Film Maratonon mutatják be. Időpont: 2019. szeptember 5., 16.30 — Helyszín: Toldi Mozi, kisterem.