Ternovszky Béla (MTI Fotó/Balatoni József)

„Nagyon vonzó, hogy egy kicsit a »Teremtőnek« érezheti magát az ember…"

Az emberi arc a legizgalmasabb téma – vallja Ternovszky Béla. A Balázs Béla-díjas, érdemes művész, az MMA levelező tagja számára a portrékészítés különleges ajándék, de arról is mesélt, miért került maszk a Macskafogó szereplőire a járvány alatt.
(Kurucz Éva interjúja)

– Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy minden idők egyik legsikeresebb animációs filmje, a Macskafogó figurái időtállóak vagy inkább halhatatlanok. Ezt bizonyítja az is, hogy a karantén alatt Grabowski és társai is maszkban szóltak az emberekhez, hogy vigyázzanak magukra, hogy maradjanak otthon… Egyértelmű, hogy ezek a rajzok, ezek a kitűnő figurák bármikor életre tudnak kelni?

– Miután az anima szó jelentése: élet, lélek, lehelet, ha van, aki életre keltse, a rajzolt figurákba újra meg újra életet leheljen és van rá értelmes apropó, ok, hogy ez megtörténjen, akkor bizony ez bármikor lehetséges. De azért jobb nem visszaélni ezzel a lehetőséggel, bár nagyon vonzó, hogy egy kicsit a „Teremtőnek" érezheti magát az ember.

– Ráadásul, ha jól tudom, mostanában jelent meg a Macskafogó DVD-n is, különböző extrákkal (pl. stábfotóval vagy a film utóéletéről szóló ismertetővel).

– Valóban, a Filmarchívum a több mint 35 évvel ezelőtt, 35-ös filmszalagon készült negatívot digitálisan felújítva, restaurálva újra megjelentette, és a filmet szerető fiatalok által létrehozott Rajongói Klubbal együttműködve, az említett extrákkal kibővítve egy igazán nívós albumot hozott létre az alkotók, és az egykori, valamint az új nézők örömére.

– A karantén alatt sem pihen, hiszen a Nemzeti Filmintézet televíziós döntőbizottságában is dolgozik, és ha ideje engedi, még portrékat is készít a családtagokról…

– Nagy örömömre szolgál, hogy az NFI a Mecenatúra és a finanszírozás átalakítása után a televíziók számára készülő filmek lehetőségeit jelentősen kibővítve, és igen jelentős anyagi többletet hozzárendelve külön Televíziós Döntőbizottságot hozott létre, amiben ténykedve módom van a szakmát továbbra is szolgálni. Ami pedig a portrékat illeti, a rajzfilmhez történt elköteleződésem előtti, képzőművész koromban is a portrék rajzolása, festése volt az egyik kedvenc tevékenységem. Az emberi arc a legizgalmasabb téma. Percről percre, évről évre, érzelmektől, hangulattól függően állandóan változik, ezért megunhatatlan.

– Kedvenc időtöltése a lovaglás, a tenisz és a varrás. Mindegyik izgalmas és tartalmas szabadidős tevékenység. Mennyire volt lehetősége ezekre az elmúlt időszakban? És egyáltalán, Ön szerint mit tanulhatunk a járványból? Mire volt jó ez az embert próbáló egy év?

– A lovaglás, tenisz és általában a sport, a mozgás életem része volt mindig, és remélem, hogy – ha csökkenő intenzitással is, de – az maradhat még jó ideig. A varrás azonban talán némi magyarázatra szorul. Gyermekként is szívesen kézimunkáztam, hímeztem, stoppoltam, örülve a szép rajzolatú mintáknak, a stoppolt zoknik tökéletes hálójának, a szépérzékem és a kézügyességem fejlődésének. Később, megnősülvén, feleségem ez irányú affinitásomat ismerve egyértelműen kijelentette, hogy ő azt sem tudja, hogy kell a cérnát befűzni a tűbe. Következésképp az effajta tevékenység rám maradt. Később, könnyítendő a manuális részt, varrógépet is beszereztem. Noha három lányom van, a családból minden varrnivaló végül nálam köt ki. A járvány a teniszt jelentősen, a lovaglást pedig csekély mértékben negatívan befolyásolta, így a rajzolásra, varrásra több idő és energia maradt.
Hogy a covid meghatározta időszak mire volt jó? Hát jó semmire sem! Isten óvjon az ilyen jótól! Hogy mit tanulhatunk a járványból? Rádöbbent minket, hogy az elmúlt évtizedekben tapasztalható elidegenedés, eltávolodás barátoktól, családtagoktól, szomszédoktól – amit látszólag saját akaratunkból követünk el – mennyire zsákutca, mennyire káros folyamat.
Amikor ez hirtelen nem önkéntes választás, hanem a „távolságtartás" kötelezővé válik és diktált viselkedésforma lesz, nagyon rövid időn belül elvonási tüneteket generál, és felértékelődnek az emberi kapcsolatok. Hiányozni kezdünk egymásnak. És, ha Isten segít, és megszabadulunk ettől a próbatételtől, ne térjünk vissza oda, hogy a kütyüinkkel, laptopjainkkal, telefonjainkkal, a tabletekkel a facebookon élünk társadalmi életet!
2021. április 15.  |  interjú ternovszky béla magyar animáció macskafogó