„KESZTHELY BALATONI KÖZPONTJÁNAK FEJLESZTÉSE 2020" – eredményhirdetés

Eredményt hirdettek a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának ötletpályázatán

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata ősszel hirdette meg – már hagyománynak számító – nyílt, építészeti tematikájú pénzdíjas ötletpályázatát 40 év alatti építőművészek, építészmérnökök, építészek, belsőépítészek számára. A 2020-as pályázati kiírás „KESZTHELY BALATONI KÖZPONTJÁNAK FEJLESZTÉSE" címmel olyan javaslat készítését tűzte ki céljául, amely a város frekventált Balaton-parti területének tervezett megújítására irányul. Elsősorban tehát ötleteket, tanulmányterveket vártak, melyekkel a fiatal építészek megcsillanthatják szakmai tudásukat, megmozgathatják kreativitásukat.
A felhívásra összesen 26 pályamű érkezett, amelyek közül két pályaművet ki kellett zárni: az egyiket határidőn túli postára adás miatt, egy másik pályamunka tablóján pedig azonosítható volt a szerző.
A 24 db érvényes pályamű vonatkozásában a Bírálóbizottság többszöri áttekintés, majd vita és elemzés után többségi szavazással döntött: a díjazásra rendelkezésre álló teljes összeg (bruttó 5 millió Ft) felhasználását javasolta az alábbiak szerint: 2 db díj egyenként 750.000 Ft díjazással, 2 db kiemelt elismerés egyenként 500.000 Ft díjazással, 4 db elismerés egyenként 300.000 Ft díjazással. A feladat újszerű megközelítése, a természeti értékek tiszteletének kiemelt kezelése okán kiadásra került 2 db különdíj egyenként 650.000 Ft díjazással.
Az eredményhirdetés 2021. január 21-én online módon történhetett meg, az alábbi videóban Turi Attila, az MMA Építőművészeti Tagozatának vezetője ismerteti az eredményeket.

A díjazott művek az alábbiak:
Díjban részesülnek bruttó 750.000.- Ft díjazással:
a 4. sorszámú pályamű, szerzői: Kiss Flóra, Márki Gabriella, Miskolczi Lilla, Szűcs Imre Ferenc
a 16. sorszámú pályamű, szerzői: Rantal Gábor, Rév Bence
Kiemelt elismerésben részesülnek bruttó 500.000.- Ft díjazással:
a 19. sorszámú pályamű, szerzői: Gyüre Lilla Andrea, Tamás Anna Mária DLA
a 22. sorszámú pályamű, szerzői: Szabó-Gulyás Karolina, Tuksa Mónika, Kleska Gábor Márk
Elismerésben részesülnek bruttó 300.000.- Ft díjazással:
a 2. sorszámú pályamű, szerzője: Nyul Dávid
a 11. sorszámú pályamű, szerzői: Kocsis Vanda, Simon László
a 21. sorszámú pályamű, szerzői: Kristók Attila, Várnai Bence
a 24. sorszámú pályamű, szerzői: Molnár Márta, Nádasdi Zoltán, Rieszné Horváth Eszter, Sóti Máté
 
Különdíjban részesülnek bruttó 650.000.-Ft díjazással:
a 9. sorszámú pályamű, szerzői: Hámori Péter, Guba Sándor
a 13. sorszámú pályamű, szerzői: Nardai Sarolta, Kálna Dávid

» A pályázat teljes zárójelentése itt megnézhető vagy pdf formában is letölthető.

A pályaműveket a későbbiekben kiállítás keretében Keszthely Város Önkormányzata a Polgármesteri Hivatal Dísztermében tervezi bemutatni. Előtte azonban elkészül a virtuális kiállítás is, amit megjelentetünk honlapunkon.

A pályamunkákat virtuális sétánkban itt megtekintheti!


Alábbi videónkban Turi Attila tagozatvezető, valamint a bírálóbizottság munkájában részt vevő akadémikusok, Dévényi Sándor társelnök, a nemzet művésze, valamint Salamin Ferenc Ybl-díjas és Balázs Mihály Kossuth-díjas építészek értékelik a pályázat tapasztalatait.