„Egy-egy spontán tetszésnyilvánítás vagy az előadást záró taps… az előadó-művészet ettől él igazán" – interjú Zsuráfszky Zoltánnal

„Távolságot tartva nehéz a szoros néptáncfogást alkalmazni vagy csárdást táncolni" – mesél Zsuráfszky Zoltán az elmúlt hónapok színházi és táncpróbáiról. A Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja mégis optimistán sorolja jövőbeni terveiket: új bemutató, új játszóhely.(Kurucz Éva interjúja)
– Az utóbbi egy évben az egész művészvilágot próbára tette a járvány, és a járvány megfékezését célzó korlátozások. Az előadóművészek sokféleképpen, nagyon kreatívan próbálnak eljutni most a közönséghez. Önök miként szólítják meg a nézőket?
– Mindannyiunk számára embert próbáló időszak ez, de a személyes találkozás híján azért a közönséggel próbáljuk online tartani a kapcsolatot: a Nemzeti Színházban streameljük a Körhinta című előadást, és ősszel is több gyerekdarabunkat online elérhetővé tettük a honlapunkon. Persze belegondolni is nehéz abba, hogy a járvány előtt évente 120-140 előadással vártuk a nézőket anyaországon innen és túl. A Tenkes kapitánya című előadásunkat Zentától, Kolozsváron át Kassáig, számos határon túli településre el tudtuk vinni, és persze említhetném az amerikai turnét is, amelynek részeként a diaszpóra magyarsághoz juttattuk el a magyar kultúra ezen szeletét. Mindannyiunknak hiányoznak az itt és most személyes előadásai, egy-egy spontán tetszésnyilvánítás, vagy az előadást záró taps… az előadó-művészet ettől él igazán.
– Gondolom, a táncművészetnél különösen nehéz a járványügyi előírásokat betartva próbálni, hiszen „elméletben" szinte lehetetlen koreográfiát készíteni egy-egy előadáshoz…
– Nagyon figyelünk a művészeinkre, maszkban, fertőtlenítőszereket használva próbálunk, de távolságot tartva nehéz a szoros néptáncfogást alkalmazni vagy csárdást táncolni. A szabad táncot nehéz megvalósítani, hogy külön táncoljon a fiú és külön a lány, de igyekszünk tartani a lelket egymásban és a közönségben.
– Milyen új bemutatóra készülnek tavasszal?
– Zsuráfszkyné Vincze Zsuzsanna Káel Csaba felkérésére készíti a „Hűtlen feleség" című darabot, április 9-én lesz a bemutató a Müpában. Ez egy szerelmi táncdráma, pontosabban egy bűnügyi táncdráma lesz. Balladaköltészetünk egyik rejtélyes, szomorú történetét dolgoztuk fel a tánc nyelvén. Férfi és nő közötti örök konfliktus, szerelem, megcsalás, árulás. Mindig visszatérő téma ez a művészetben. Nagyszabású előadás lesz. A tánckar mellett a Honvéd Férfikar is részt vesz majd benne.
– Most éppen a Művészetek Palotájában készülnek előadásra, de sok más helyen is fellép ez együttes. Viszont ha jól tudom, a jövőben állandó játszóhelyük is lesz.
– A Honvéd Együttes az ország legrégebbi művészegyüttese, 1949-ben alakult. Több tagozatú művészeti intézmény vagyunk, mintegy 130 társulati taggal. A 70. évfordulót az Erkel Színházban tartottuk, színes előadással. Azt gondolom, értékmentés, misszió, amit mi képviselünk. És valóban, úgy tűnik, újból lesz székházunk, a Kerepesi úton (tehát nemcsak Budán, hanem Pesten is lesz bázisa a néptáncnak). Saját színházteremmel, állandó játszóhellyel, amelyet mindannyian nagyon várunk.
2021. április 5.  |  interjú zsuráfszky zoltán