Bogányi Gergely (fotó: Török Máté)

„Csúcson kell lennem mind technikailag, zeneileg, érzékenységben…"

Interjú Bogányi Gergellyel

„Meg kell hallgatni a felvételeit, szerencsére van belőle elég sok! De nemcsak füllel, hanem inkább egy nyitott értelemmel" – mondja Cziffra György zenei örökségéről Bogányi Gergely. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja közelgő koncertjeiről és egy készülő CD-ről is mesélt. (Kurucz Éva interjúja)

– Az interjú készítése közben javában készül a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa online zenei maratonjára, ahol Liszt Ferenc és Hector Berlioz művei szólalnak meg. Meséljen egy kicsit erről a különleges zenei élményről, amely egyébként egy ingyenes, bárki számára elérhető esemény!

– Úgy alakult, hogy ezekben a napokban, hetekben több fontos hangversenyt is játszom. A művek minősége, mélysége, nehézségi fokozatai mind-mind olyan tényezők, amik fontossá teszik a darabokat, ehhez igyekszem alkalmazkodni, felnőni. A zongorairodalom legkiválóbb darabjait játszom sorra, ezért ez hatalmas kihívás, csúcson kell lennem mind technikailag, zeneileg, érzékenységben, felkészülésben. Ráadásul kiemelt helyszíneken és körülmények között játszom. Megtisztelő, hogy az én koncertemmel kezdődik a Fesztiválzenekar Liszt–Berlioz ünnepi sorozata.

– Ez a program is egy jó példa arra, hogy a járvány hogyan változtatta meg a kulturális életet. Milyen tartalmi/formai újdonságok jelentek meg a művészetben, amivel meg lehet szólítani a közönséget. Sokat beszélünk a nehézségekről, hogy mi mindent vett el tőlünk a pandémia. De talán arról is érdemes szót ejteni, hogy mit kaptunk ettől az időszaktól. A kulturális életben például milyen új utak nyíltak meg Ön szerint?

– Hogy ez az időszak mit adott nekünk? Először is egy figyelmeztetést. Egyelőre egy kisebb figyelmeztetést. Nem folytathatjuk a dolgainkat úgy, ahogy eddig. Zenére lefordítva: az elmélyülés és a helyes hangszerelés (fontossági sorrendek, hierarchia) amit jobban át kell gondolnunk és a megfelelő mederbe terelnünk.

– Idén a 100 éve született Cziffra György zongoraművész előtt tiszteleg nemcsak Magyarország, hanem a nemzetközi zenei élet is: koncertekkel, előadásokkal emlékeznek az 1994-ben elhunyt művészre.
 Magyarország Kormánya a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Mintegy 100 rendezvényt tartanak világhírű művészek közreműködésével. Februárban a Cziffra Fesztivállal indul a sorozat, egyelőre online lesznek elérhetők a programok. A Fesztiválon, mint az elmúlt években mindig, Ön is fellép. Mi az a zenei örökség, szellemi útravaló, amit Cziffra Györgytől meg kell tanulni, és a művészetben képviselni kell Ön szerint?

– Meg kell hallgatni a felvételeit, szerencsére van belőle elég sok. De nemcsak füllel, hanem inkább egy nyitott értelemmel. Ez lehetővé teheti, hogy megkapjuk lelki ajándékképpen egy, már eltűnt kultúra szépségét, minőségét. Eredendően, átélhetjük azt az illatot, közeget amit már teljesen ellopott tőlünk a mostani, modern világ.

– A koncertek mellett egy új CD is készül testvérével, Bogányi Bence fagottművésszel és Bence feleségével, Clara Dent-Bogányi oboaművésszel, Franz Schubert: Winterreise című művéből. Hol tart az alkotói folyamat? A Bogányi-testvérek közös fellépése, zenei munkája mindig kuriózum a közönségnek. Önök hogyan élik meg ezt a közös zenei élményt?

– Eleve különleges, hogy ebben a nehéz helyzetben, ahol ráadásul a cédé-készítés, kiadás már gyakorlatilag megszűnt, egy nagy nemzetközi cég felkérjen bennünket ennek a lemeznek az elkészítésére. 
 Ebben két dolog találkozott. Egyrészt a kiadó felelőse pontosan tudja, hogy Clara és Bence világklasszis zenészek, másrészt megérezhette, hogy még ebben a lehetetlen helyzetben is átütő siker lehet ez a különleges műsor, amit először csinálunk a zene történetében ebben a formában.
 Az elmélyülésnek és a végsőkig kiélezett, extrém sport teljesítménynek, koncentrációnak egy összehangolt kombinációját kellett kibírni a felvétel egész ideje alatt. Clara és Bence előtt le a kalappal, a fizikát szinte meghazudtoló finomsággal, profizmussal énekelték el hangszerükön ezeket a csodálatos gyöngyszem-darabokat.
2021. február 23.  |  bogányi gergely cziffra100