„BADACSONYI KULTURÁLIS ÉS TURISZTIKAI KÖZPONT 2021"

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata idén is meghirdeti nyílt, építészeti tematikájú pénzdíjas ötletpályázatát 40 év alatti építőművészek, építészmérnökök, építészek, belsőépítészek számára. A kiíró „BADACSONYI KULTURÁLIS ÉS TURISZTIKAI KÖZPONT 2021" címmel olyan javaslat készítését tűzi ki a pályázat céljául, amely Badacsonytomaj belterületén lévő kijelölt helyszínen egy látogatóközpont megtervezésére irányul. A teljes pályázati kiírás a kapcsolt dokumentációkkal itt található. A pályázat benyújtásának határideje: 2021. december 10.

Felhívjuk pályázóink figyelmét, hogy a Badacsonyi kulturális és turisztikai központ 2021 című pályázat eredményhirdetése és a pályaműveket bemutató kiállítás megnyitója 2022. február 2-án (szerdán) 15 órakor lesz a badacsonyi Hableány étteremben (8261 Badacsonytomaj, Park u. 26.).

A Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság (továbbiakban BTTF Nonprofit Zrt.) a Badacsony térsége komplex turisztikai fejlesztésének menedzselésére létrehozott szervezet. Tevékenysége a Badacsony hegy és a környező települések területére, a természetvédelmi területekre, a szakrális emlékekre, turistautakra és egyéb látnivalókra terjed ki. A tervezett fejlesztések hatására várhatóan megnövekedő idegenforgalom hatékony és kulturált lebonyolításához elengedhetetlen egy – a pályázat tárgyát képező – kulturális és turisztikai központ létesítése, amely komplex információszolgáltatást és tájékoztatást nyújt a térségbe érkező látogatóknak.
A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata, a részletes tervezési programnak virtuális helyszínt nyújtó Badacsonytomaj Város Önkormányzata, valamint a BTTF Nonprofit Zrt. nem kapcsolja jelen felhívást bármely további tervezéshez, kivitelezéshez, vagy közvetlen megvalósítás céljához.
A pályázat jellege: ötletpályázat, tanulmányterv.
A kiírás elvárása, hogy a tervezett kulturális és turisztikai központot olyan építészeti és tájépítési felfogásban kell és szabad kialakítani, hogy illeszkedjen a környezetébe; visszafogott beépítéssel és minőségi megoldásokkal operáljon, a helyet különös gonddal kell óvni attól, hogy elveszítse szőlőhegy jellegét.
A pályázatokat az MMA tagjaiból és a BTTF Nonprofit Zrt. által delegált tagokból álló bizottság bírálja el.
A pályázók és a pályaműveik „díjban", „elismerésben", illetve „kiemelt elismerésben" részesülhetnek. A díjazás keretösszege bruttó 5 millió forint (+ járulékai).
Az ünnepélyes eredményhirdetés várhatóan 2022. január 25-én lesz, a pályaművek a Badacsonytomaji Művelődési Házban megnyíló kiállításon bemutatásra kerülnek.
A pályázattal kapcsolatban kérdést 2021. október 18. éjfélig lehet feltenni az epito@mma.hu e‑mail-címen.