Bokotej András Fotó: Hegedűs Lilla / Forrás Galéria

„Az idővonalak kereszteződése"

Bokotej András üvegművész kiállítása

Bokotej András kárpátaljai üvegművész „Az idővonalak kereszteződése" című tárlata április 15-én nyílt meg a Kárpát-haza Galériában. A kiállítást dr. Kucsera Tamás Gergely a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára nyitotta meg.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke ünnep beszédében kiemelte, hogy unokáink a mi arcunkat is látják majd tükröződni Bokotej András most kiállított munkáiban. A látottakra történő rácsodálkozás egységélményt teremt az idővonalak kereszteződése nyomán.
Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az alkotások örökkévaló mivoltára hívta fel a figyelmet és rámutatott annak lehetőségére, hogy a művek révén továbbadhatóak Kárpát-medencei közös értékeink.
Dr. Kucsera Tamás Gergely kiemelte, hogy a tárlat anyaga egytől eltekintve az elmúlt években született Bokotej András műtermében. „Itt – körülöttünk – a falon látható műalkotások fútüveg-huta eljárással, s a művész saját technikájával készültek, amely során a hutából kivett üveget forró fémlapon formálja; a színezést oxidokkal és csontopállal végzi el, az eljárás során, a fúvópipán lévő üveggömb felveszi a színeket, így születnek a falon látható kompozíciók, amelyekről Bohus Zoltán Kossuth-díjas akadémikus úr, a Nemzet Művésze azt mondta: üveg-festmények vagy grafikák üvegben." Végezetül hangsúlyozta, hogy a kiállító művész korong-kompozíciói a létezés pillanatfelvételeiként értelmezhetőek, szobrai az üveg megfagyott cseppszerűségét mutatják."
Bokotej András életútjáról bővebben tájékozódhat itt. A megnyitón gitáron közreműködött Szemadám Tamás.
A május 6-i megtekinthető tárlat (Forrás Galéria: 1067, Budapest, Teréz krt. 9.) kurátora Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. 
2015. április 17.