2023. október 11. | 18:00 – Őszi Irodalmi Gála

Az MMA Irodalmi Tagozatának Őszi Irodalmi Gáláján vers- és prózaösszeállítások hangzanak el neves művészek előadásában.

2023. október 8.| 17:00 – Pregitzer Fruzsina önálló estje

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház fennállásának 30. évfordulója alkalmából színházi fesztivált szerveznek Beregszászban október elején. 

2023. október 8.| 16:00 – Magyar Himnusz | Kárpát-medencei keresztény, magyar, kortárs alkotóművészeti kiállítás

A Józsa Judit Művészeti Alapítvány a nemzeti imánk születésének 200. évfordulója tiszteletére Magyar Himnusz címmel és tematikával nyílt képző-, nép- és iparművészeti pályázatot hirdetett kizárólag profi alkotók számára.

2023. október 8. | 12:00 – 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Hódmezővásárhelyen nyílik meg a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város
Önkormányzata, valamint a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ kiállítása, mely a 68. Vásárhelyi őszi tárlat díjazottjainak munkáit mutatja be. A tárlaton díjadományozó többek között a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata is.

2023. október 6. ǀ 19:30 – Szabadság, szerelem ǀ kortárs zenekari koncert

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának rendezvényén, a Pesti Vigadóban elhangzanak Balassa Sándor és Kocsár Miklós, az MMA néhai tagjai, valamint Dubrovay László, Kovács Zoltán és Tóth Péter akadémikusok művei, vezényel Kocsár Balázs.

2023. október 5. ǀ 17:00 – „Horvát-Magyar Építészeti kapcsolatok: A szakmai tudásmegosztás csatornái, 1900-1945" című kiállítás megnyitója

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ és a Zágrábi Művészettörténeti Intézet tárlata a Műhelytérben. 

2023. október 4. ǀ 18:00 – A Fehéringes közmagyar ǀ Beszélgetések Kányádi Sándorral című kötet bemutatója

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház és a Csoóri Sándor Társaság szervezésében megvalósuló esten vendég: Pécsi Györgyi irodalomtörténész, az MMA rendes tagja, a kötet szerkesztője.

2023. október 3. ǀ 18:00 – Keddi Kaleidoszkóp ǀ Prokopp Mária művészettörténész

Prokopp Mária Széchenyi-díjas művészettörténésszel, az MMA levelező tagjával Wierdl Zsuzsanna Munkácsy Mihály-díjas festő-restaurátorművész, művészettörténész beszélget az MMA irodaházában.

2023. október 3.| 18:00 – X. Szolnoki Bronzszobrászati Szimpózium Színes Fémek című kiállítás megnyitója

A Magyar Képzőművészeti Egyetem bronzszobrászati tárlata az Epreskertben. A rendezvényt támogatta a Magyar Művészeti Akadémia.

2023. október 2. ǀ 18:00 – A „…Rajzoltunk egy költeményt…" című kiállítás megnyitója

Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt a Nemzeti Színházban. 

2023. szeptember 29-30. ǀ Kutatók Éjszakája a Műcsarnokban és a Hild-villában

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. A programsorozatba bekapcsolódik a Magyar Művészeti Akadémia intézménye, a Műcsarnok és az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet.

2023. szeptember 29. 15:00 – Tamás Menyhért és Vári Fábián László verseskönyvének, valamint Gróh Gáspár tanulmánykötetének bemutatója a Könyvfesztiválon

Tamás Menyhért író, költő, az MMA rendes tagja Magamban viselt világ és Vári Fábián László író, költő, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője Közelít valaki című könyvét mutatják be a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Emellett a 70 éves Gróh Gáspár irodalomtörténész új, Mesterek a magasban című tanulmánykötetét is megismerhetik a fesztiválra látogatók.

2023. szeptember 27. | 10:00 – #mentés_másként_2023 | konferencia

A szakmai rendezvény az MMA Titkárságának, az akadémikusok életútjait és alkotásaikat digitalizáló projektjének nyitóeseménye. 

2023. szeptember 26. ǀ 11:00 – Fénytörés KABAY75 - retrospektív vetítéssorozat ǀ sajtótájékoztató

Kabay Barna filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja 75. születésnapja alkalmából Fénytörés KABAY75 címmel retrospektív vetítéssorozatot tartanak a Cinema MOM-ban október 5. és 12. között, ahol hét filmjét vetítik. Itt tartják továbbá legújabb, Petényi Katalin filmrendező, forgatókönyvíró, művészettörténész, az MMA rendes tagjával közös filmjének ősbemutatóját.

2023. szeptember 24. | 17:30 – Oláh János: Kenyérpusztítók

Felolvasószínház, abszurd játék egy felvonásban a SZÓ • SZÍN • JÁTÉK előadás-sorozat keretében a Pesti Vigadóban. A darabot a 2016-ban elhunyt Oláh János költő, író, az MMA néhai tagja emlékére viszik színpadra, jeles színművészek közreműködésével. Az előadáson szerepel többek között Szarvas József színművész, az MMA rendes tagja is.

2023. szeptember 23-24. – „Minden, ami művészet" | Az MMA Veszprémi Munkacsoportjának bemutatkozó összművészeti konferenciája

Az MMA Veszprémi Munkacsoportja „Minden, ami művészet" címmel bemutatkozó összművészeti konferenciát szervez. A kétnapos rendezvényen számos akadémikus munkájába nyerhetnek betekintést az érdeklődők. A konferencia ideje alatt az MMA Kiadó könyvei is megtekinthetők lesznek.

2023. szeptember 22. | 17:00 – Dráma a kertben | Geszler Mária Garzuly kiállítása

A Savaria Múzeumban mutatják be Geszler Mária Garzuly Dráma a kertben című kiállítását. A megnyitón köszöntőt mond többek közt Richly Gábor, az MMA főtitkára. A kiállítás kurátora: Strohner Márton tervezőművész.

A kiállítás megtekinthető 2024. május 19-ig.

2023. szeptember 21. ǀ 17:30 – Keresztes Dóra és Orosz István ǀ kiállítás

Keresztes Dóra és Orosz István grafikusművészek, az MMA rendes tagjai kiállítása nyílik meg Kecskeméten.

2023. szeptember 20. ǀ 17:00 – KÍSÉRLET 1970 - egy nemzedék betiltott névjegye ǀ könyvbemutató

Az Írók Alapítványa-Széphalom Könyvműhely és a Magyar Írószövetség könyvbemutatója a Benczúr Házban. Közreműködik a kötet szerkesztője, Mezey Katalin költő, műfordító, az MMA rendes tagja.

// ]]>