Az év belsőépítésze

Mikics András és Lőrincz Szilvia nyerte el 2016 legvégén Az év belsőépítésze díjat. A szombathelyi születésű Mikics András alkotótársával együtt tervezte meg a Kreinbacher Birtok budapesti kóstolótermét és a somlói borászat különleges szálláshelyét is. A rangos elismerést a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata évente ítéli oda. Az aspiráns munkák tablódokumentációja 2016. decemberben az MMA székházában, a Pesti Vigadóban voltak láthatók.
A zsűri minden alkalommal olyan pályamunkákat díjaz, amelyek különleges tervezői értékkel bírnak. A grémium ezúttal tizenhét létesítmény közül ítélte legjobbnak Mikics András és Lőrincz Szilvia munkáját. A Biva Inspiration belsőépítészei Somlón a borászat vendégtereit, a szállás és étterem egyedi enteriőrjét alkották meg, míg a budapesti Tasting Salon születésekor kóstolóknak és üzleti találkozóknak terveztek stílusos környezetet.
A Kreinbacher Birtok részéről Kása Zsolt építész kísérte végig a tervezést és megvalósítást, projektigazgatóként és ötleteivel támogatva az alkotómunkát és kivitelezést. A díjátadó ceremóniát a Vigadóban tartották, ahol Fekete György, az MMA elnöke és dr. Finta József építőművész, a nemzet művésze méltatta a győztes tervet.
A zsűrielnök, Finta József a díj átadásakor elmondta, hogy ebben az évben egyöntetű volt a zsűritagok döntése: a pályamunkák értékelésekor kivétel nélkül Lőrincz Szilviát és Mikics Andrást jelölték Az Év Belsőépítésze 2015 címre. Értékelésében kiemelte, hogy mintaszerűnek tartja a két munkát, mert „minden korszerűsége, modernitása, maisága ellenére is olyan humán töltetű építészetet valósított meg a két kolléga, ahol jó élni, mozogni, létezni – és ez az építészet, belsőépítészet lényege."
Mikics András a szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában végzett szobrász szakon, majd Sopronban folytatta tanulmányait. Vörös Líviánál, később Tornai Endre Andrásnál és Veres Gábornál tanult, büszke a mestereire. Úgy véli, a szobrászképzésnek köszönhetően másként látja a belső tereket, mint kollégái.
Mikics András elmondta, óriási megtiszteltetés, hogy a két projekt megvalósítását rájuk bízták. A szombathelyi tervező szerint véletlenül úgy hozta a sors, hogy zömében a régióból származó szakemberek vitték véghez a munkát. Kiemelte, munkájuk során meghatározó volt az Ekler Dezső tervezte épületegyüttes.
A létesítmény a Somló-hegy karakterét mutatja. Ezt idézi a szürke szín árnyalatainak használata és a megszilárdult lávafolyásokban létrejött buborékokra utalás. A belső terek kialakításánál az építészek hűek akartak maradni a vidéki pincék hangulatához, de befolyásolta őket a pezsgő eleganciája is. A tervező úgy véli, egyfajta vidéki, urbanista stílust valósítottak meg, így kerülhetett a vendégszobába az újragondolt tölgyfahordó, néhány régi lámpa vagy a kóstolóhelyiségbe egy több száz éves borbélyszék.
A tervező páros számára nagy jelentősége van a díjnak, hiszen a szakmai elismerés szavatol. Mikics András és Lőrincz Szilvia elsősorban szállodák, éttermek belső tereit tervezi meg.
A munkája Mikics András építészt már Budapesthez köti, de ha tehetné, és lenne rá lehetőség, a rég üresen álló Savaria Szállót gondolná újra, hogy a patinás épület megint Szombathely emblematikus épülete lehessen.


Forrás: Vas Népe
December 19, 2016  |  finta józsef belsőépítészet